Εθνικό έγκλημα το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει στα «σκουπίδια» το χρυσάφι του 21ου αιώνα - Άστεγοι και άνεργοι 1.080 εργαζόμενοι

Must Read

Ως εθνικό έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί το ξεπούλημα στο οποίο προχωράει η  κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ΛΑΡΚΟ, τη μοναδική παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στον πλανήτη.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα στρέφεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να πετάξει στα σκουπίδια το χρυσάφι του 21ου αιώνα.

Ο νέος «χρυσός»

Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, ο ιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε επενδυτές, έκανε έκκληση στις εταιρείες εξόρυξης για περισσότερο νικέλιο: «Θα ήθελα απλώς να τονίσω εκ νέου, σε όλες τις εταιρείες εξόρυξης εκεί έξω, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο. Οπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο, προφανώς με φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη και σε μεγάλο όγκο. Η Tesla θα σας προσφέρει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν η εξόρυξη γίνεται αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο» είχε δηλώσει.

Από πλευράς του, ο διευθύνων σύμβουλος της Regent Advisors, Μάικλ Μπεκ τόνισε: «Το νικέλιο είναι ίσως το πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο στην κατασκευή μπαταριών. Εκεί αποθηκεύεται όλη η ενέργεια και ολοένα και περισσότερο οι χημικές ουσίες της μπαταρίας βελτιώνονται ώστε να επιτρέπεται η συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερου νικελίου. Οσο περισσότερο νικέλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας».

Άστεγοι και άνεργοι 1.080 εργαζόμενοι

Ωστόσο η κυβέρνηση προχωράει στο ξεπούλημα των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ σε Εύβοια, Καστοριά και Φθιώτιδα μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ με τους επενδυτές να έχουν καταθέσει ήδη προσφορές και στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για τα ιδιόκτητα μεταλλεία της εταιρείας. 

Την ίδια ώρα 1.080 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μένουν χωρίς δουλειά αλλά και χωρίς σπίτι. 

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τρίτης οι εκπρόσωποι εργαζομένων με τους Χρήστο Σταϊκούρα, Κώστα Σκρέκα και Κωστή Χατζηδάκη, τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να τους «χρυσώσουν» το χάπι, με υποσχέσεις ότι θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, Παναγιώτης Πολίτης χαρακτήρισε το πρόγραμμα της κυβέρνησης «κρεμάλα» και σημείωσε ότι για τους εργαζόμενους σημαίνει ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα: «Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές» δήλωσε.

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα “βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή. Άρα επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή» σημείωσε και εξήγησε τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους:

«Αυτό που μας έθεσαν από την κυβέρνηση είναι ότι:

1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.

2. Οι απολυμένοι, 55 χρόνων και πάνω, θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή με ψίχουλα, μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ίδια τη σύνταξη.

3. Ένα μέρος των απολυμένων, που θα καθορίσει ο διαχειριστής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.

4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής, θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας».

Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη. Γι’ αυτό θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους. Η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο – κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This