Η Τουρκία «νικήθηκε» το 2020 από τους σεισμούς! Είχε τα περισσότερα θύματα από ολόκληρο τον κόσμο!

Οι αριθμοί αποτυπώνουν την τραγική πραγματικότητα

Must Read

Οι σεισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην Τουρκία φέτος, από ότι έχουν κάνει παρόμοια σεισμικά γεγονότα σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο μαζί!

Ο τελευταίος σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στο Αιγαίο που έχει στοιχίσει –μέχρι στιγμής- τη ζωή σε 92 ανθρώπους στη Σμύρνη, έρχεται μετά από έναν παρόμοιο ισχυρό σεισμό που σκότωσε 41 άτομα στην ανατολική επαρχία Ελαζίγκ τον Ιανουάριο. Πρόκειται για  τους δύο υψηλότερους αριθμούς θανάτων στον κόσμο φέτος.

Ελαζίγκ, Ιανουάριος 2020

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Habertürk, 20 χώρες έχουν σεισμούς με μέγεθος μεγαλύτερο από 6,5 Ρίχτερ το 2020 (μέχρι τώρα), με συνολικό απολογισμό 13 θανάτους, που συμπεριλαμβάνουν τους 10 στον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό στις 23 Ιουνίου και τον έναν νεκρό στον σεισμό μεγέθους 7,0 Ρίχτερ που έγινε στην Παπούα Νέα Γουινέα στις 17 Ιουλίου.

Οι σεισμοί του 2020 (πάνω από 6,5 Ρίχτερ) στον κόσμο (δεν έχει ενημερωθεί με τα νέα στοιχεία για τους νεκρούς της Σμύρνης)

«Κανείς δεν πέθανε σε σεισμούς μεγέθους μεταξύ 6,5 και 6,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, τη Χιλή, την Ινδονησία, την Ελλάδα, τα Νησιά Σολομώντα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο.

Η Τουρκία έχει υποστεί πολλές ανυπολόγιστες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου του σεισμού του İzmit (Νικομήδεια) το 1999 (7,6 Ρίχτερ), που σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους και άφησε περίπου 500.000 άστεγους. Σύμφωνα με το Habertürk, η χώρα παραμένει από τότε ελάχιστα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις σεισμικές δονήσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κωνσταντινούπολη, με πληθυσμό άνω των 15 εκατομμυρίων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα μεγάλο σεισμικό συμβάν και οι επικριτές λένε ότι τα αντισεισμικά μέτρα έχουν υπονομευθεί από τους κακούς ελέγχους και τη διαφθορά, αφήνοντας πολλά κτήρια ανεπαρκώς έτοιμα να αντέξουν τις δονήσεις.

Ο υψηλός αριθμός θανάτων από σεισμούς στην Τουρκία οφείλεται εν πολλοίς (εκτός της γεωλογικής της θέσης μεταξύ της Ευρασιατικής, της Αφρικανικής και της Αραβικής πλάκας),  στην κακή αρχιτεκτονική και την κακή ποιότητα των υλικών σε πολλά τουρκικά κτήρια.

πηγή χάρτη: Από Mikenorton – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12769153

Βαρύ το τίμημα που πληρώνει η Τουρκία σχεδόν σε κάθε ισχυρό σεισμό

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που αφορά τους σεισμούς και τα θύματα στην Τουρκία, είναι ότι τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν καταγραφεί δέκα μεγάλοι σεισμοί στη χώρα, με συνολικές απώλειες 20.173 ανθρώπων.

Ένας το 1983 (Ερζερούμ – 6,6 Ρίχτερ με απολογισμό 1.340 νεκρούς), άλλοι το 1992 (Ερζίντζαν – 6,7 Ρίχτερ με απολογισμό περίπου 500 νεκρούς) και το 1995 (Ντινάρ – 6,2 Ρίχτερ με απολογισμό τουλάχιστον 90 νεκρούς).

Ερζερούμ, 1983

Έξι σεισμοί συνέβησαν μεταξύ του 1998 και του 2003 με συνολικό απολογισμό 18.389 νεκρούς και άλλος ένας μεγάλος σεισμός το 2010 (Ελαζίγκ – 6,1 Ρίχτερ με απολογισμό 41 νεκρούς).  Τον Οκτώβριο του 2011 ένας σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην επαρχία Βαν άφησε 640 νεκρούς και σε δύο εβδομάδες σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, σκότωσε άλλους 40.

Βαν, 2011

Στις 23 Φεβρουαρίου 2020 ένας σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ χτύπησε κοντά στα τουρκικά σύνορα με το Ιράν, σκοτώνοντας 10 άτομα, τραυματίζοντας περισσότερους από 100 και καταστρέφοντας χιλιάδες κτήρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This