Ακατάπαυστο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Έφοδοι των Ταλιμπάν σε σπίτια, προς αναζήτηση συνεργατών των ΗΠΑ (video)

Ήδη καταμετρώνται τα πρώτα θύματα, με κάποιους να χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν με κάθε τρόπο από τη χώρα

Must Read

Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με πραγματικά απίστευτες εικόνες να εκτυλίσσονται εντός και περιμετρικά του, κατά τη διάρκεια των οποίων δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, είτε από πυρά των Ταλιμπάν, είτε επειδή ποδοπατήθηκαν μέσα στον γενικό πανικό της μεγάλης φυγής.      

Σε ένα περιστατικό, το βίντεο του οποίου κυκλοφορεί στα social media, οι γονείς ενός μικρού κοριτσιού το περνούν πάνω από την περίφραξη του αεροδρομίου, για να το παραδώσουν σε έναν Αμερικανό στρατιώτη, με την ελπίδα να το πάρει μακριά και να γλιτώσει, απόδειξη της μεγάλης απόγνωσης των ανθρώπων που πασχίζουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Σε ένα άλλο, τραγικό περιστατικό, 19χρονος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Νέων του Αφγανιστάν σκοτώθηκε, όταν έπεσε από την οροφή αμερικανικού αεροσκάφους, στην οποία και είχε σκαρφαλώσει, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο εν λόγω αεροσκάφος ενώ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απογείωσης, όπως μετέδωσε το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Ariana News.

Την Πέμπτη, ένοπλοι πυροβόλησαν στον αέρα σε διάφορες εισόδους του αεροδρομίου, για να διαλύσουν πλήθη ανθρώπων, μεταξύ αυτών και αρκετές γυναίκες που είχαν στην αγκαλιά τους παιδιά. Δεν έγινε σαφές, πάντως, εάν οι άνδρες που άνοιξαν πυρ ήταν Ταλιμπάν ή προσωπικό ασφαλείας που βοηθάει τις αμερικανικές δυνάμεις εντός του αεροδρομίου.

https://twitter.com/steve_ampy/status/1428486235337674753

Αξιωματούχος των κατακτητών, πάντως, ισχυρίστηκε πως οι Ταλιμπάν «κρατούν τον λόγο τους», παρέχοντας στήριξη στις ξένες δυνάμεις για την απομάκρυνση των υπηκόων τους, παρουσιάζοντας μια τελείως διαφορετική εικόνα, συμπληρώνοντας πως «διευκολύνουμε το ασφαλές πέρασμα όχι μόνο για τους ξένους, αλλά και για τους Αφγανούς».

Δείτε επίσης:

Εκδίκηση απέναντι στους συνεργάτες των Αμερικανών

Την ίδια ώρα, και παρά την υπόσχεσή τους ότι δεν θα επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση από τους αντιπάλους τους, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει την αναζήτησή τους για πρόσωπα που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε μια ομάδα ειδικών αξιολόγησης των κινδύνων για τον ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν «καταλόγους προτεραιότητας» με πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν. Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των μονάδων πληροφοριών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν «στοχευμένες επισκέψεις πόρτα-πόρτα» στα σπίτια των προσώπων εκείνων που θέλουν να συλλάβουν, όπως και στις κατοικίες των μελών των οικογενειών τους, ενώ, όπως περιγράφει, οι αντάρτες «φιλτράρουν» τα άτομα που θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα και την Τζαλαλαμπάντ.

Όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Νέλεμαν, διευθυντής της οργάνωσης που συνέταξε την έκθεση, οι Ταλιμπάν «στοχοθετούν τις οικογένειες εκείνων που αρνούνται να παραδοθούν και καταδιώκουν και τιμωρούν τις οικογένειες σύμφωνα με τη σαρία». «Αναμένουμε πως τα πρόσωπα που εργάστηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, θα απειληθούν με βασανιστήρια και εκτελέσεις», συμπλήρωσε.

«Αυτό θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δίκτυά τους, τις μεθόδους τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές απειλές στο μέλλον», επισήμανε επίσης, με την έκθεση να αναφέρει ακόμη πως οι Ταλιμπάν «στρατολογούν ταχέως» νέους πληροφοριοδότες, για να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Οι διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν εξαπλώνονται

Οι διαδηλώσεις κατά της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες πόλεις, πέραν της πρωτεύουσας Καμπούλ, την ώρα που η ισλαμιστική οργάνωση κάλεσε τους ιμάμηδες της χώρας να προτρέψουν σε ενότητα στις προσευχές της Παρασκευής, τις πρώτες αφότου πήραν την εξουσία. Μάλιστα, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από όλους τους ιμάμηδες στην Καμπούλ και τις επαρχίες της χώρας να πείσουν τους πολίτες να μην επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα.

https://twitter.com/Christiansoulj2/status/1428024171422883848

«Η σημαία μας, η ταυτότητά μας», φώναζε ένα πλήθος ανδρών και γυναικών που κρατούσαν τις σημαίες του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανήμερα της ημέρας ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τον βρετανικό έλεγχο το 1919. Διαδηλωτές φώναζαν «ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος» («Αλλάχου ακμπάρ»). Σε ορισμένες διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές, ΜΜΕ μεταδίδουν πως συμμετέχοντες κατέστρεψαν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This