Σάββατο 19/6/2021

Έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε

«Έσβησε» στα 95 του χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας του μετά την ίδρυση της ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο νυν πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακοίνωσε το θάνατο του πρώην ηγέτη μέσω Twitter,αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο σύντροφος Μουγκάμπε» αποτέλεσε την «εικόνα της  απελευθέρωσης», ήταν ένας «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και «η συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε το τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. Η οικογένεια του επιβεβαίωσε το θάνατο του.

Ο Μουγκάμπε γεννήθηκε το 1924 στην τότε Ροδεσία, που αποτελούσε Βρετανική αποικία. Αφού πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή επειδή άσκησε σφοδρή κριτική στην τοπική κυβέρνηση, στη συνέχεια ηγήθηκε του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας του και έγινε ο ιδρυτής και ο πρώτος ηγέτης του νέου κράτους της Ζιμπάμπουε.

Ο Μουγκάμπε παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας του, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος επί 37 χρόνια. Το 2017 ωστόσο ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Τα πρώτα χρόνια του Μουγκάμπε στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε χαρακτηρίστηκαν από τη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγεία και την εκπαίδευση για τους κατοίκους της χώρας, που στην πλειοψηφία τους ήταν μαύροι, τα τελευταία χρόνια ωστόσο η διακυβέρνηση του σημαδεύτηκε από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτεταμένη διαφθορά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ