Κατηγορώντας τη Δύση ότι άφησε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει μόνη τη Ρωσία, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι δεν φοβάται να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής «εισβολής», αλλά θα χρειαζόταν εγγυήσεις ασφαλείας για να το κάνει.
Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες από το Κίεβο, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι επικοινώνησε με «εταίρους» στη Δύση για να τους πει ότι διακυβεύεται η μοίρα της Ουκρανίας.
«Τους ρώτησα – είστε μαζί μας;» είπε ο Ζελένσκι. «Απάντησαν ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν θέλουν να μας πάρουν στη συμμαχία. Ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρώπης, εάν η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ, τους ρώτησα ευθέως – όλοι φοβούνται και δεν απάντησαν».
Και συνέχισε ο Ζελένσκι: «Μείναμε μόνοι μας. Ποιος είναι έτοιμος να πάει στον πόλεμο για εμάς; Ειλικρινά, δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι έτοιμος να δώσει στην Ουκρανία εγγυήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ; Ειλικρινά, όλοι φοβούνται».
Σε νέες του δηλώσεις το πρωί, επανήλθε στο θέμα της Δύσης: «Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε μόνοι μας το κράτος μας, όπως κάναμε χθες. Οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά. Οι χθεσινές κυρώσεις έπεισαν τη Ρωσία; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Τα ξένα στρατεύματα εξακολουθούν να προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην επικράτειά μας … Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσουμε για το πώς να τερματιστούν οι μάχες και να σταματήσει αυτή την εισβολή. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας.».
Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία χθες, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύσσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση» της χώρας. Η Μόσχα διαμήνυσε στο Κίεβο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Ζελένσκι εάν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς για τη χώρα.
Στην ομιλία του ο Ζελένσκι είπε ότι είναι ανοιχτός να μιλήσει για την πιθανότητα ουδέτερου καθεστώτος για την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις τρίτων.
«Δεν φοβόμαστε τη Ρωσία, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία, να μιλήσουμε για τα πάντα: εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μας και ουδέτερο καθεστώς. Αλλά δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ τώρα – ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα έχουμε; Ποιες χώρες θα τις δώσουν;» είπε, προτού προσθέσει ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες για να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική επίθεση.