Ζελένσκι: «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς» – «Μείναμε μόνοι μας, στη Δύση φοβούνται»

«Οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά»

Must Read

Κατηγορώντας τη Δύση ότι άφησε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει μόνη τη Ρωσία, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι δεν φοβάται να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής «εισβολής», αλλά θα χρειαζόταν εγγυήσεις ασφαλείας για να το κάνει.

Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες από το Κίεβο, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι επικοινώνησε με «εταίρους» στη Δύση για να τους πει ότι διακυβεύεται η μοίρα της Ουκρανίας.

«Τους ρώτησα – είστε μαζί μας;» είπε ο Ζελένσκι. «Απάντησαν ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν θέλουν να μας πάρουν στη συμμαχία. Ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρώπης, εάν η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ, τους ρώτησα ευθέως – όλοι φοβούνται και δεν απάντησαν».

Και συνέχισε ο Ζελένσκι: «Μείναμε μόνοι μας. Ποιος είναι έτοιμος να πάει στον πόλεμο για εμάς; Ειλικρινά, δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι έτοιμος να δώσει στην Ουκρανία εγγυήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ; Ειλικρινά, όλοι φοβούνται».

Σε νέες του δηλώσεις το πρωί, επανήλθε στο θέμα της Δύσης: «Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε μόνοι μας το κράτος μας, όπως κάναμε χθες. Οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά. Οι χθεσινές κυρώσεις έπεισαν τη Ρωσία; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Τα ξένα στρατεύματα εξακολουθούν να προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην επικράτειά μας … Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσουμε για το πώς να τερματιστούν οι μάχες και να σταματήσει αυτή την εισβολή. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας.».

Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία χθες, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύσσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση» της χώρας. Η Μόσχα διαμήνυσε στο Κίεβο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Ζελένσκι εάν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς για τη χώρα.

Στην ομιλία του ο Ζελένσκι είπε ότι είναι ανοιχτός να μιλήσει για την πιθανότητα ουδέτερου καθεστώτος για την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις τρίτων.

«Δεν φοβόμαστε τη Ρωσία, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία, να μιλήσουμε για τα πάντα: εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μας και ουδέτερο καθεστώς. Αλλά δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ τώρα – ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα έχουμε; Ποιες χώρες θα τις δώσουν;» είπε, προτού προσθέσει ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες για να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This