Υπό τον φόβο νέου Τσερνόμπιλ οι Ευρωπαίοι έπεσαν με τα μούτρα στα… χάπια ιωδίου!

Υπό ρωσική κατοχή και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια...

Must Read

Μετά το -ανενεργό, αλλά πάντα επικίνδυνο- Τσερνόμπιλ, στα χέρια των Ρώσων έπεσε και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο, δηλαδή, πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το οποίο και χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Τα… καλά νέα πως από τα πυρά δεν υπήρξε απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, η οποία αναφέρει πως «Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον ΔΟΑΕ ότι ένα βλήμα κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε πλήξει ένα κτίριο εκπαίδευσης κοντά σε μία από τις μονάδες αντιδραστήρων του εργοστασίου, προκαλώντας τοπική πυρκαγιά που αργότερα έσβησε. Τα συστήματα ασφαλείας των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου δεν είχαν επηρεαστεί και δεν υπήρξε απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού».

Η συγκεκριμένη είδηση, ωστόσο, ήταν αρκετή για να σπείρει τον πανικό στους πολίτες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το news4health.gr, αρκετοί να σπεύσουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ταμπλέτες ιωδίου, καθώς το ιώδιο, γνωστό και ως ιωδιούχο κάλιο, προστατεύει τον θυρεοειδή από την έκθεση στην ακτινοβολία, μετά από πυρηνικό ατύχημα. «Τις τελευταίες έξι ημέρες τα βουλγαρικά φαρμακεία πούλησαν τόσο (ιώδιο), όσο πουλάνε σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Κοστόφ, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακείων της χώρας. «Σε μερικά φαρμακεία έχουν ήδη εξαντληθεί. Έχουμε παραγγείλει νέες ποσότητες, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ».

«Είναι λίγο τρελό», είπε ο Μίροσλαβ Στένκοβα, εκπρόσωπος των φαρμακείων Dr. Max στην Τσεχία, όπου ορισμένα καταστήματα είχαν ξεμείνει από ιώδιο. Την ίδια ώρα, στην Πολωνία, ο αριθμός των φαρμακείων που διαθέτουν ιώδιο υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με πολωνική ιστοσελίδα που συνδέει τους ανθρώπους με φαρμακεία που μεταφέρουν τα φάρμακα που αναζητούν.

Προστατευτικό μέτρο

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το ιώδιο «προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων που μπορεί να απελευθερωθούν, στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πυρηνικού αντιδραστήρα». Παράλληλα, η λήψη ταμπλετών ιωδίου ως προστατευτικό μέτρο για τον πληθυσμό έχει σχεδιαστεί στην Ελβετία σε περίπτωση ατυχήματος σε ένα Ελβετικό πυρηνικό εργοστάσιο ή σε μία γειτονική χώρα, όταν απελευθερώνεται ραδιενεργό ιώδιο. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντροευρωπαϊκή χώρα παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία, μετρώντας την παρουσία ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Σημειώνεται πως, λαμβάνοντας ιωδιούχο κάλιο, εμποδίζεται η δυνατότητα του θυρεοειδή αδένα να απορροφήσει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά τη λήψη χαπιών ιωδίου στα παιδιά, στις έγκυες και σε άτομα κάτω των 40 ετών, για την προστασία του οργανισμού τους, σε περίπτωση έκθεσής τους σε ραδιενέργεια.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This