Ανοιχτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε έξι ζώνες – Πάνω από 2 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Σε εξέλιξη η απομάκρυνση αμάχων από 10 πόλεις - Ελλείψεις σε φάρμακα στα ρωσικά φαρμακεία

Must Read

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί συμφώνησαν σήμερα το πρωί να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός γύρω από μια σειρά ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρύνουν τους αμάχους από 10 πόλεις, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο δήμαρχος του Σούμι Ολεξάντρ Λισένκο, δήλωσε στην τηλεόραση πως άμαχοι αναχωρούν σήμερα από την πόλη του μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Σύμφωνα με την Βερεστσούκ, η Μόσχα επιβεβαίωσε πως συμφωνεί να τηρήσει μια εκεχειρία από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) γύρω από έξι ζώνες που πλήττονται από τις μάχες: διάδρομοι έχουν καθοριστεί για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το Ενεργκοντάρ και τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια (νότος), από το Ιζιούμ προς τη Λοζόβα (ανατολικά), από τη Βολνοβάκα προς το Κρασνοαρμέισκ (στην περιφέρεια του Ντόνετσκ) και από το Σούμι προς την Πολτάβα (βορειοανατολικά), όπου ένας διάδρομος είχε ήδη επιτρέψει να απομακρυνθούν χθες, Τρίτη, χιλιάδες άμαχοι.

Ο δήμαρχος του Ενεργκοντάρ Ντμίτρο Ορλόφ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε στις 9 π.μ. για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη και τα γειτονικά της χωριά στη Ζαπορίζια, καθώς και για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στους πολίτες.

Διάδρομοι πρόκειται να ανοίξουν επίσης για να απομακρυνθούν προς το Κίεβο οι άμαχοι από πόλεις που βομβαρδίζονται σφοδρά δυτικά της πρωτεύουσας, όπως οι Μπουτσά, Βορζέλ, Μποροντιάνκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ.

Αλλοδαποί φοιτητές και Ουκρανοί ήταν μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να φύγουν από το Σούμι με τρένο χθες το βράδυ, μετά από δύο εβδομάδες σε ένα υπόγειο με ανεπαρκή τροφή.

Περίπου 7.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια χθες, μετέδωσε η Sarah Rainsford του BBC.

Κοντά στα 2,2 εκατ. οι πρόσφυγες

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε επίσκεψή του στην Στοκχόλμη ότι «τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα», παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.

Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι ιδιαιτέρως η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.

Ελλείψεις σε φάρμακα στη Ρωσία

Ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη στα ρωσικά φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικής Εποπτείας της Ρωσίας (Roszdravnadzor) και η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των ρώσων καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα για διαβητικούς παράγονται στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant.

Οι ασθενείς που ερωτήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν με την σειρά τους ότι αυτή η έκτακτη αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς παράγονται στο εξωτερικό και, κατά συνέπεια, περιμένοντας την δημιουργία ελλείψεων ή υψηλό πληθωρισμό, αγοράζουν προληπτικά.

Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν στοχεύουν την φαρμακευτική βιομηχανία, η Kommersant προβλέπει ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι πιθανόν να βρεθούν χωρίς εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα, η Ευρώπη έχει σχεδόν διακόψει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% των εισαγόμενων φαρμακευτικών πρώτων υλών, καθυστερούν εξαιτίας της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Τα ρωσικά στοκ μπορούν να διαρκέσουν για διάστημα τριών έως έξι μηνών.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This