Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο – Η Λευκορωσία διαψεύδει συμμετοχή της στη ρωσική εισβολή

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στα περίχωρα - Νοσοκομεία επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Must Read

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη στο Κίεβο έχει ξεκινήσει… Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά του Κιέβου.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Κίεβο με τον όγκο των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες, ενώ πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Δεν θα επιτεθούμε στην Ουκρανία», λέει η Λευκορωσία

Την ίδια ώρα η Λευκορωσία διαψεύδει ότι οι δυνάμεις της χώρας ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην Ουκρανία. Χθες, οι Ουκρανοί και συγκεκριμένα το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών του Κιέβου, είχαν εκφράσει φόβους για την εμπλοκή των Λευκορώσων.

Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, όμως στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Βίκτορ Γκουλέβιτς.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε χθες τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουκρανία επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ΄ουδενί με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε ο Γκουλέβιτς.

Ζελένσκι: Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα μετά τις βαριές απώλειες

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, συνομιλούμε τους εταίρους μας σχετικά με την κατάσταση του δημάρχου μας. Η αξίωσή μας είναι σαφής: πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως (…). Τηλεφώνησα ήδη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, Μίλησα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (…), θα μιλήσω σε όσους είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Αναμένουμε από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μας δείξουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και το κοινοβούλιο, ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ απήχθη χθες από Ρώσους στρατιώτες, που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, μεταξύ Μαριούπολης και Χερσώνας, διότι «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό».

Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο δήμαρχος συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στο κέντρο κρίσεων της πόλης, όπου ασχολείτο με θέματα εφοδιασμού.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, 2000 Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Μελιτόπολη εναντίον της ρωσικής εισβολής και με αίτημα την απελευθέρωση του δημάρχου τους.

«Ακούς, Μόσχα; Εάν 2000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη κατά της κατοχής, πώς μπορείτε στη Μόσχα να είστε κατά του πολέμου», διερωτήθηκε στο βίντεο.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών.

Οι μάχες συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες εκκένωσης

Οι ρωσικές επιθέσεις μαίνονται κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εκκένωσης, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, οι κυβερνήτες δύο ουκρανικών περιφερειών, του Κιέβου και του Ντονέτσκ, δήλωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους σήμερα, ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε περιοχές, όπου η Ουκρανία επιχειρεί να απομακρύνει ανθρώπους και να μεταφέρει βοήθεια μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

«Το ανθρωπιστικό φορτίο μεταφέρεται προς τη Μαριούπολη, θα σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται… Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί», είπε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο σε τοπικά ΜΜΕ. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», συμπλήρωσε.

Νοσοκομεία επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Μια ακόμη πόλη σφυροκοπήθηκε κατά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Πρόκειται για την πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ, η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, κοντά στην Οδησσό. Μάλιστα όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών αλλά και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο. 

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τα παράθυρα του κέντρου φροντίδας καρκινοπαθών, που είχε προσφάτως ανακαινισθεί κι όπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ημερήσιες χημειοθεραπείες, έσπασαν.

«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου.

Τη στιγμή των πληγμάτων, κανένας ασθενής, ούτε υγειονομικός, δεν βρίσκονταν στο κέντρο κατά του καρκίνου. Αντιθέτως, στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο υπήρχαν ασθενείς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα στο υπόγειο, όλα τραντάζονταν. Οι ασθενείς είχαν τρομοκρατηθεί», δήλωσε η διευθύντριά του Κασιμίρα Ρίλκοβα.

Στη συνοικία Ινγκούλσκι, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον θέρμανση και πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Κίεβο – Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων από την Ε.Ε.

Tο Κίεβο λέει ότι φοβάται εισβολή της Λευκορωσίας σήμερα το βράδυ

Πετάει το γάντι η Ρωσία: «Οι  Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώσουν για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ»!

«Νόμιμοι στόχοι» για τη Ρωσία τα δυτικά στρατιωτικά κομβόι προς την Ουκρανία!

Διαψεύδουν οι Τούρκοι ότι βομβαρδίστηκε το τζαμί στην Μαριούπολη – κατηγορούν την υφυπουργό για προβοκάτσια

Ανοίγουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This