Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Κίεβο – Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων από την Ε.Ε.

Οι Ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν πως σκοτώθηκε Ρώσος αρχιστράτηγος, διοικητής της 28ης στρατιάς

Must Read

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 16η συνεχή ημέρα σήμερα και οι διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται, με τις απώλειες να αυξάνονται και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενόσω η Ρωσία εξακολουθεί να «σφυροκοπά» Κίεβο, Χάρκοβο και Τσέρνιγκοφ.

Δύο εβδομάδες μετά το ξεκίνημα της εισβολής τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταφέρει να καταλάβουν τους πυρηνικούς σταθμούς της Ζαπορίζια και του Τσερνόμπιλ, τη Χερσώνα, μέρος του Μικολάγιφ και να θέσουν υπό ασφυκτικό κλοιό τη Μαριούπολη, προκαλώντας το χάος στην περιοχή, όπου, πλέον, οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι δεν λογαριάζουν τίποτα προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγη τροφή και νερό, φτάνοντας στο σημείο να λεηλατούν καταστήματα και να επιτίθενται ο ένας στον άλλο.

Στο μεταξύ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στο στράτευμά του, καθώς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, τις τελευταίες ώρες φέρεται να σκοτώθηκε από ουκρανικά πυρά ο Ρώσος αρχιστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής της 28ης στρατιάς της ανατολικής περιοχής. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, τον θάνατό του ανακοίνωσε διοικητής εθελοντικού τάγματος, περιγράφοντας την απώλεια του αρχιστράτηγου ως «καλά νέα».

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πως, από την αρχή της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους τύπου Κρουζ εναντίον ουκρανικών πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών. «Αυτό το αιματηρό έγκλημα του καθεστώτος του Πούτιν είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στα social media, επιχειρώντας να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχνάνοφ δηλώνει πως η πόλη του ενδέχεται πολύ σύντομα να βρίσκεται περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις από τρεις πλευρές, ισχυριζόμενος πως ρωσικά στρατεύματα θα επιδιώξουν να προελάσουν από το Μικολάγιφ προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου επίσης εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την πόλη-λιμάνι της Οδησσού από την υπόλοιπη Ουκρανία. «Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Προβοκάτσια της Ρωσίας καταγγέλλει η Ουκρανία

Σε προβοκάτσια με στόχο την εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο κατήγγειλαν οι Ουκρανικές αρχές πως προχώρησε σήμερα η Ρωσία, με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας να ανακοινώνει ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού προηγουμένως μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τη Λευκορωσία να μπει (και επίσημα) στον πόλεμο.

«Πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο διαδίκτυο, την οποία αναμεταδίδουν ανταποκριτές από ολόκληρο τον κόσμο.

Μάλιστα κυκλοφόρησε και χάρτης στον οποίο εμφανίζεται το σημείο όπου, σύμφωνα, πάντα, με τις Ουκρανικές αρχές, σημειώθηκε η επίθεση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών σε έδαφος της Λευκορωσίας:

Οι αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως η ρωσική αεροπορική επίθεση καταγράφηκε από συνοριοφύλακες σε φυλάκιο της οριογραμμής Ουκρανίας – Λευκορωσίας, δίνοντας σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα:

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Στο πλαίσιο της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της επέμειναν ότι δεν υπάρχει διαδικασία «fast track» ένταξης στην Ε.Ε. και θα πρέπει να ακολουθηθεί μια μακροχρόνια διαδικασία, όσον αφορά στο επίσημο αίτημα της Ουκρανίας, με ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, πάντως, να υπογραμμίζουν ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα μπορούν να γίνουν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την άτυπη αυτή Σύνοδο Κορυφής και η οποία έλαβε χώρα στην «Πινακοθήκη των Μαχών» του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. δήλωσε ότι η Ένωση αντέδρασε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με ενότητα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό και την ειρήνη και παράλληλα εξετάσαμε και τα ζητήματα ένταξης στην Ε.Ε.», ενώ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως τον Μάιο, δηλαδή πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, για να συζητηθούν τα αμυντικά ζητήματα της Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Η επιθετικότητα του Πούτιν είναι επίθεση στις αξίες μας. Η επίθεση καθορίζει το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι 27 της Ε.Ε. συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027. «Διαφοροποιούμε την προσφορά μας και επενδύουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Μια νέα πρόταση θα κατατεθεί στα μέσα Μαΐου, για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου.

Στο πλαίσιο της συνόδου, εξάλλου, οι 27 ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και των κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ είναι μεν έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να καθησυχάσει τις αγορές εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά θα καταργήσει, παράλληλα, το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This