Για «ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης», κάνει λόγο η Ρωσία – Για «παραδοχή ήττας» μιλά η Δύση

Τα ρωσικά στρατεύματα θα επικεντρωθούν, πλέον, στο να απελευθερώσουν «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς

Must Read

Σε μια σημαντικότατη ανακοίνωση με πολλαπλές αναγνώσεις προέβη σήμερα Παρασκευή η Ρωσία, καθώς δήλωσε ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της στην Ουκρανία έχει, στο μεγαλύτερο μέρος της, ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως εκτιμά τo Reuters, η ανακοίνωση αυτή φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως στρέφεται σε πιο περιορισμένους στόχους από τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας κατά τον πρώτο μήνα του πολέμου, με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να αναφέρει, από την πλευρά του, πως αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Ρωσία, ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 93% του Λουχάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ, τις δύο περιοχές, δηλαδή, που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν, σε γενικές γραμμές, επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εφ όλης της ύλης. «Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» πρόσθεσε ο ίδιος.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

«Βαλτωμένες» οι διαπραγματεύσεις

Έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες». «Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο Τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Ο ίδιος διέψευσε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων-κλειδιών. «Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτηση στο Twitter. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι, συμπληρώνοντας πως «σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα».

Παραδοχή της Ρωσίας για 1.351 απώλειες στρατιωτικών

Η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα Παρασκευή τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν από έναν μήνα, κατηγορώντας, παράλληλα, τις δυτικές χώρες ότι διαπράττουν ένα «σφάλμα», προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.

«Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, στις 2 Μαρτίου, έκανε λόγο για 498 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία, με το Κίεβο να κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ρουντσκόι χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεγάλο σφάλμα» την προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες. «Αυτό παρατείνει τη σύρραξη, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα επηρεάσει καθόλου το αποτέλεσμα της επιχείρησης», είπε. Συμπλήρωσε δε πως η Ρωσία «θα απαντήσει ανάλογα», εάν το ΝΑΤΟ εφαρμόσει μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζητά, ανεπιτυχώς, εδώ και εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει υποδεχθεί 419.736 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία, από την έναρξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Μιχαΐλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας της Ρωσίας, που έκανε δηλώσεις στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Φήμες για διοικητή ρωσικής ταξιαρχίας που σκοτώθηκε από τους στρατιώτες του

Το ότι ο Ρώσος συνταγματάρχης Μεντβέτσεκ, της 37ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων ταξιαρχίας στην Ουκρανία σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα, ισχυρίστηκαν δυτικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ρωσικό ερπυστριοφόρο τον… παρέσυρε σκόπιμα!

Ένας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε: «Ο διοικητής της ταξιαρχίας σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα, πιστεύουμε, ως συνέπεια της κλιμάκωσης των απωλειών που υπέστη η ταξιαρχία του».

Δυτικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ένας αντιστράτηγος που διοικούσε την 49η Στρατιά πέθανε επίσης στις μάχες. Αν όντως ισχύει, πρόκειται για τον έβδομο Ρώσο υψηλόβαθμο αξιωματικό που σκοτώθηκε στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να έχουν περισσότερα άρματα μάχης, από όσα είχαν στην αρχή της ρωσικής εισβολής, επειδή με εντυπωσιακή επιτυχία απέσπασαν ρωσικά οχήματα (με τη βοήθεια μερικών αγροτών)», σημειώνει την ίδια ώρα ο Dan Sabbagh του «Guardian», επικαλούμενος μαρτυρίες δυτικών αξιωματούχων.

https://twitter.com/dansabbagh/status/1507373566806876160

«Περίπου 20 ρωσικές τακτικές μονάδες “δεν είναι πλέον αξιόμαχες” εκτιμούν δυτικοί αξιωματούχοι – από τις 115-120 που ήταν στην αρχική δύναμη εισβολής. Έτσι, η Ρωσία έχασε “το ένα έκτο, ίσως και το ένα πέμπτο” των αξιόμαχων στρατευμάτων της», σημειώνουν οι ίδιοι.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This