Τα σενάρια για τις εκρήξεις-μυστήριο στους αγωγούς του Nord Stream: «Βλέπουν» δύτες και υποβρύχια drones

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί κάνουν λόγο για «δολιοφθορά»

Must Read

Ερωτήματα και ανησυχία αποτυπώνονται στην Ευρώπη μετά τις «άνευ προηγουμένου» ζημιές που υπέστησαν μέσα σε μια ημέρα τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική θάλασσα.

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για σαμποτάζ, με τους ειδικούς να προσπαθούν να αναλύσουν πώς ακριβώς έγινε η δολιοφθορά στους αγωγούς. Παράλληλα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εκφράζουν φόβους ότι o αγωγός Nord Stream 1 έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και θα καταστεί μη λειτουργικός. «Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι οι διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream 1 και 2, μέσα σε λίγες ώρες δεν είναι τυχαίο γεγονός. Πολιτικοί και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για «δολιοφθορά».

Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς;

Σύμφωνα με το πρώτο πιθανό σενάριο, ενδέχεται να τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στους αγωγούς, από ειδικά εκπαιδευμένους δύτες.

«Τεχνικά δεν είναι δύσκολο. Απαιτεί απλώς ένα σκάφος και μερικούς δύτες που ξέρουν πώς να χειρίζονται εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι διαρροές στον αγωγό αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν αμφισβητείται πλέον ότι η διαρροή αερίου ήταν στοχευμένη επίθεση. Για το λόγο αυτό αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί μίλησαν για εσκεμμένη ενέργεια» δήλωσε o Anders Puck Nielsen, ερευνητής στο Βασιλικό Κολέγιο Άμυνας της Δανίας , μιλώντας στην «Sun».

Την ίδια ώρα, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στον «Guardian» ότι δεν είναι πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί υποβρύχιο, καθώς η Βαλτική Θάλασσα δεν έχει μεγάλο βάθος, ειδικά στα σημεία όπου υπάρχουν οι ζημιές. Το βάθος της δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα, με αποτέλεσμα τα υποβρύχια να είναι «εκτεθειμένα» και να εντοπίζονται εύκολα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι εκρηκτικοί μηχανισμοί να τοποθετήθηκαν από δύτες με τη βοήθεια ενός εμπορικό πλοίου, αρκετές ημέρες πριν.

Υποβρύχια drones

Για το ενδεχόμενο να έχουν προκαλέσει τις διαρροές υποβρύχια drones μίλησε ο Kenneth Øhlenschlæger Buhl από το Τμήμα Στρατηγικής και Επιστήμης Πολέμου στη Νορβηγική Ακαδημία Άμυνας.

«Τέτοια drones ελέγχονται εξ αποστάσεως. Κατεβαίνουν και εντοπίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι υποθαλάσσιες γραμμές. Στη συνέχεια τοποθετούν μια βόμβα πάνω ή δίπλα τους εξαφανίζονται και στη συνέχεια μπουμ» ανέφερε μιλώντας στην δανέζικη εφημερίδα «BT»και πρόσθεσε: «Το μόνο πράγμα που περιορίζει τα drones είναι η μακροζωία των μπαταριών».

Παράλληλα ο Νορβηγός στρατιωτικός επιστήμονας και αξιωματικός του ναυτικού, Tor Ivar Strömmen εξήγησε: «Οι διαρροές αγωγών φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ειδικά επειδή οι υποθαλάσσιες γραμμές αγωγών φυσικού αερίου του Nord Stream είναι αρκετά καινούριες – στην περίπτωση του Nord Stream 2, είναι πολύ καινούριες».

Σημειώνεται ότι εμπειρογνώμονες σε Σουηδία και Δανία εντόπισαν δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις τη Δευτέρα, προτού ανιχνευτούν οι διαρροές στους αγωγούς. Μάλιστα, τη Δευτέρα, η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου εντόπισε drones άγνωστης προέλευσης, που ίπταντο κοντά σε τουλάχιστον έξι πλατφόρμες πετρελαίου.

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

«Είναι κάτι μεγάλο. Η πρόκληση ζημιών σε δύο αγωγούς αερίου στο βυθό της θάλασσας είναι ένα σημαντικό γεγονός, συνεπώς είναι πιθανό ο δράστης να είναι ένα κράτος», σημειώνει ο Λάιον Χιρθ, καθηγητής στο Hertie School του Βερολίνου, βάζοντας έμμεσα στην άκρη το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ή εγκληματικής ενέργειας.

Όμως ένας ικανός στρατός ξέρει να το κάνει. Η ζώνη είναι «τέλεια προσαρμοσμένη για υποβρύχια τσέπης», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως υπάρχει είτε η επιλογή της αποστολής στρατιωτικών δυτών για να τοποθετήσουν εκρηκτικά είτε αυτή της κινητής νάρκης ή του υποβρύχιου drone.

«Το drone φεύγει από ένα υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να παραμείνει σε απόσταση ναυτικών μιλίων από το σημείο που είναι στόχος. Αφήνει το drone-νάρκη που μεταφέρει, το οποίο πλέει με ταχύτητα περίπου δέκα κόμβων, κοντά στο βυθό», εξηγεί. «Ο στόχος είναι σταθερός, οπότε το πράγμα δεν είναι πολύ περίπλοκο».

Αντιθέτως η επιλογή της τορπίλης, η οποία είναι περισσότερο χρήσιμη μάλλον σε κινητό στόχο, είναι σύμφωνα με τον ίδιο λιγότερο πιθανή.

Η έκρηξη «αντιστοιχούσε σε εκατοντάδες κιλά TNT», διευκρινίζει. Το νορβηγικό ινστιτούτο σεισμολογίας NORSAR, ειδικευμένο στον εντοποισμό σεισμών και πυρηνικών εκρήξεων, υπολογίζει τη δεύτερη έκρηξη στα 700 κιλά.

Επιχείρηση χωρίς ανάληψη ευθύνης

Οι κυβερνήσεις δείχνουν τη Μόσχα, η οποία από την πλευρά της δεν αποκλείει «καμιά υπόθεση» και θυμίζει πως το αέριο που διαρρέει από τους αγωγούς της ανήκει.

«Η θάλασσα της Βαλτικής είναι περιορισμένη και όχι πολύ βαθιά και σχεδόν κάθε κίνηση παρακολουθείται από τα παράκτια κράτη και τα πολεμικά πλοία τους», λέει ο Γιούλιαν Πάβλακ του πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου. «Πολεμικά πλοία και υποβρύχια είναι ικανά να αναπτύξουν εκεί στα κρυφά δύτες» καθώς και τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα.

Όμως τίποτε δεν είναι αδύνατο για ένα στρατό εκπαιδευμένο στην τέχνη των μυστικών επιχειρήσεων. «Αυτό αποκαλείται ειδική ναυτική επιχείρηση. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά γίνεται», συνοψίζει η γαλλική στρατιωτική πηγή. «Αυτό που έγινε μοιάζει με κάτι καλά συντονισμένο και καλά προετοιμασμένο».

Θα χρειαστεί ίσως χρόνος για να προβάλει με αξιόπιστο τρόπο η αλήθεια. Ορισμένοι αναλυτές παρατηρούν σχετικά μ’ αυτό ότι η σύγχυση ωφελεί πολλούς από τους παράγοντες στην περιοχή.

Η ύποπτη δήλωση του Μπάιντεν

Εκ των πραγμάτων, οι αντίπαλοι του Nord Stream 2 είναι πολυάριθμοι εδώ και χρόνια, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 7 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρέοδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο «να του βάλει τέλος». Ερωτηθείς για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε για μια υποδομή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των γερμανών συμμάχων του, είχε απαντήσει: «σας το υπόσχομαι, θα είμαστε ικανοί να το κάνουμε». Εδώ και 24 ώρες, το σχετικό βίντεο κυκλοφορεί ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

https://twitter.com/sahouraxo/status/1574839826674847753

Χθες, Τρίτη, εξάλλου, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Δανία εγκαινίασαν ένα στρατηγικής σημασίας αγωγό αερίου ο οποίος θα επιτρέψει στους Πολωνούς και τους Ευρωπαίους να εξαρτώνται λιγότερο από τις παραδόσεις της Μόσχας. «Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα του αερίου τελειώνει», δήλωσε κατά τα εγκαίνια του αγωγού ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Πεσκόφ: «Βλακώδες και παράλογο να θεωρείται ύποπτη η Μόσχα για τις διαρροές στους Nord Stream»

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές.

Η Ευρώπη ερευνά αυτό που η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία χαρακτήρισαν επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλες διαρροές στη Βαλτική από τους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream.

«Ήταν αρκετά προβλέψιμο» ότι μερικοί θα κατηγορούσαν τη Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Προβλέψιμο, βλακώδες και παράλογο», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι διαρροές από τους αγωγούς είναι «προβληματικές» για τη Μόσχα επειδή το ρωσικό αέριο που διαρρέει απ’ αυτούς «κοστίζει πολύ ακριβά».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This