Φονικός σεισμός: Oργή στην Τουρκία κατά των πέντε κατασκευαστικών που ευθύνονται για τις απανωτές καταρρεύσεις χιλιάδων κτιρίων

Το λόμπι των πέντε μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και κερδίζει πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς, αναλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα πρότζεκτ

Must Read

Την ώρα που οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία αυξάνονται διαρκώς, με τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις να ομιλούν ακόμη και για απώλειες από τους φονικούς σεισμούς που θα φτάσουν σε εξαψήφιο νούμερο, γιγαντώνεται και η οργή των Τούρκων πολιτών για την κάκιστη ποιότητα κατασκευής των κτιρίων στις περιοχές που επλήγησαν από τα Ρίχτερ, οδηγώντας στην ανείπωτη τραγωδία που βιώνουμε από το πρωί της περασμένης Δευτέρας.

Χιλιάδες κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χτυπημένα από τον Εγκέλαδο, με την κυβέρνηση Ερντογάν να δέχεται σφοδρή κριτική, για την «πριμοδότηση» πέντε μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ευθύνονται για την πλειονότητα των κτιρίων που έχουν ανεγερθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, το ότι ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στις εταιρείες, για τις οποίες στελέχη της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως όλες χαίρουν της στήριξης του Τούρκου προέδρου, έχει προκαλέσει έντονη κριτική όχι μόνο από στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλα ακόμη και από παρουσιάστριες τηλεοπτικών εκπομπών.

«Υποτίθεται ότι ήταν κτίρια ανθεκτικά με υλικά υψηλής ποιότητας. Κάποια κόστισαν ως και 3 εκατομμύρια λίρες», ανέφερε χαρακτηριστικά βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Μπορείτε να αγοράσετε τον θάνατό σας με 2.850.000 λίρες αγαπητοί θεατές», ήταν το καυστικό σχόλιό της. «Αυτό που υποφέρουμε περισσότερο στη Τουρκία είναι η έλλειψη λογοδοσίας εκείνων που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα», σχολιάζει σε άλλη εκπομπή ένας σεισμόπληκτος καθηγητής.

«Κτίρια από άμμο και χαλίκι»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια του Παναγιώτη Καρύδη, καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, o οποίος έκανε λόγο για «απαγορευτικές» κατασκευές που έγιναν αιτία να χαθούν χιλιάδες ζωές από τον καταστροφικό σεισμό.

«Η μορφή και ο τρόπος κατάρρευσης των κτιρίων είναι παρόμοιος με τον τρόπο που κατεδαφίζουμε κτίρια τοποθετώντας εκρηκτικά στα θεμέλια», λέει αρχικά και προσθέτει: «Άμμος και χαλίκι. Αυτό είναι απαγορευτικό, γιατί όταν γίνει η κατάρρευση να μετατρέπεται (το κτίριο) σε σορό άμμου και χαλικιών. Είναι απαράδεκτο. Σημαίνει πολύ κακή ποιότητα βασικών υλικών δόμησης».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρει πως το λόμπι πέντε κατασκευαστικών εταιρειών, που έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, έχει κερδίσει πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς και έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. «Οι εταιρείες αυτές παίρνουν μεγάλα πρότζεκτ. Όταν γίνονται δημόσιοι διαγωνισμοί, εμφανίζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες, που είναι του ίδιου ανθρώπου ουσιαστικά, χτυπούν τις προσφορές και πάντα ο διαγωνισμός καταλήγει στον ίδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αντιπολίτευση, μάλιστα, κάνει λόγο για «συμμορία» του Ερντογάν, η οποία «έφαγε» τα χρήματα που είχαν αποταμιευθεί από τον φόρο σεισμού, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες. «Έδωσαν τους φόρους του σεισμού στις συμμορίες τους. Πού είναι αυτά τα χρήματα; Δεν υπάρχουν… Οι άνθρωποι που πλήρωναν τους φόρους στο κράτος με κάθε τρόπο σε όλη τους τη ζωή, δεν βρήκαν το κράτος δίπλα τους όταν το χρειάζονταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη κάτω από ερείπια. Είμαστε θυμωμένοι και λυπημένοι. Το έθνος μας είναι αλληλέγγυο. Δεν χρειάζεται να είμαι αλληλέγγυος με τον Ερντογάν και το παλάτι του», αναφέρει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This