Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη βόρεια Ισπανία – Δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Σύμμαχος των πυροσβεστών η βελτίωση των καιρικών συνθηκών

Must Read

Καλύτερη είναι η εικόνα από το μέτωπο των πυρκαγιών που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες σε δεκάδες σημεία στη βόρεια Ισπανία, καθώς μεγάλο μέρος τους έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, οι φωτιές στην Αστούριας και την Καντάβρια σταθεροποιήθηκαν σήμερα χάρη στις ευνοϊκότερες μετεωρολογικές συνθήκες. Στην περιφέρεια της Αστούριας, 71 πυρκαγιές ήταν ακόμη σε εξέλιξη σήμερα το μεσημέρι, έναντι 90 χθες. Όμως σχεδόν όλες «έχουν τεθεί υπό έλεγχο και σταθεροποιηθεί», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Όσκαρ Ροδρίγκες, αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της περιοχής.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτής της αυτόνομης περιφέρειας, το έργο των πυροσβεστών συνέδραμε τις τελευταίες ώρες η βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, με έναν λιγότερο ισχυρό άνεμο και με την έλευση ασθενών βροχών.

Υπό έλεγχο οι φωτιές στην Κανταβρία

Στη γειτονική Κανταβρία, όπου είχαν καταγραφεί 35 πυρκαγιές χθες Παρασκευή, «όλες έχουν κατασβεστεί» εκτός από δύο οι οποίες όμως είναι «υπό έλεγχο», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση στο Twitter.

Οι πυρκαγιές, που πολλαπλασιάστηκαν με παρόμοιο τρόπο τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν στην απομάκρυνση σχεδόν 400 ανθρώπων και κινητοποίησαν σημαντική δύναμη πυροσβεστών. Στην Αστούριας, συνολικά 110.000 στρέμματα έχουν καεί, σύμφωνα με τον Όσκαρ Ροντρίγκες.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι πυρκαγιές αυτές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Υπήρξε «σαφώς συντονισμένη δράση περιβαλλοντικών τρομοκρατών», που θα μπορούσε να προκαλέσει «εκατοντάδες θανάτους», κατήγγειλε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της περιφέρειας της Αστούριας, Αντριάν Μπαρμπόν.

Στο Καστεγιόν, στην περιοχή της Βαλένθια, άλλη μεγάλη πυρκαγιά κινητοποίησε τους πυροσβέστες τις τελευταίες ημέρες, προτού σταθεροποιηθεί την Παρασκευή, με αποτέλεσμα 47.000 στρέμματα να γίνουν στάχτη. 

Στην Ισπανία, που είναι αντιμέτωπη με μακρά ξηρασία έπειτα από τρία χρόνια βροχοπτώσεων κάτω από τον μέσο όρο, οι αρχές εκτιμούν πως η περίοδος των πυρκαγιών, που μέχρι τώρα περιοριζόταν μόνο στο καλοκαίρι, διαρκεί πλέον από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Το 2022, μια «μαύρη χρονιά» για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, η Ισπανία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη περισσότερο, αφού καταγράφηκαν στη χώρα σχεδόν 500 πυρκαγιές που έκαναν στάχτη τρία εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis).

Διαβάστε επίσης: Κόλαση φωτιάς στη βόρεια Ισπανία, με 120 πυρκαγιές να «καταπίνουν» δασικές εκτάσεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This