Το Ισραήλ απειλεί με βομβαρδισμό και νότιες περιοχές της Γάζας – Τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Η Χαμάς διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί ως βάση της τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης της Γάζας

Must Read

Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) βρίσκεται, πλέον, το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότεροι από 5.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, την ώρα  που πολίτες καταγγέλλουν πως λαμβάνουν νέες εντολές εκκένωσης, αυτή τη φορά περιοχών νότια της Γάζας, οι οποίες προϊδεάζουν για ευρύτερες επιθέσεις του Ισραήλ στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται για δεύτερη ημέρα οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στο Αλ Σίφα, μετά τη χθεσινή εισβολή τους στο νοσοκομείο, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο επικεφαλής του Αλ Σίφα χαρακτήρισε την κατάσταση εντός του νοσοκομείου «καταστροφική», επιβεβαιώνοντας

«Το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από οξυγόνο και νερό. Οι συνθήκες είναι τραγικές και όσοι βρίσκονται στο νοσοκομείο ουρλιάζουν από τη δίψα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Αλ Σίφα, περιγράφοντας τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας από τη στιγμή που εισέβαλλε στις εγκαταστάσεις του ο ισραηλινός στρατός αναζητώντας «οπλισμό και κρησφύγετα μαχητών της Χαμάς».

Άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο και drones πετούν στη γύρω περιοχή, την ώρα που ισραηλινούς στρατιώτες «προχωρούν ένα κτίριο τη φορά, ερευνώντας κάθε όροφο, ενώ εκατοντάδες ασθενείς και ιατρικό προσωπικό παραμένουν στο συγκρότημα», σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως μεταδίδει το BBC, στο νοσοκομείο βρίσκονται περισσότεροι από 650 ασθενείς, 500 άνθρωποι από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και περισσότεροι από 5.000 εκτοπισμένοι. «Οι επιχειρήσεις ελεύθερων σκοπευτών συνεχίζονται, κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από το ένα κτίριο στο άλλο και έχουμε χάσει την επικοινωνία με τους συναδέλφους μας», καταγγέλλει ο διευθυντής του Αλ Σίφα.

«Η επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλά κρυμμένη τρομοκρατική υποδομή στο συγκρότημα», ανέφερε σχετικά Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος υποστήριξε πως στο Αλ Σίφα βρέθηκαν όπλα και εξοπλισμός της Χαμάς. «Η Χαμάς εργαζόταν συστηματικά για να κρύψει τις υποδομές και τις αποδείξεις», επισήμανε ο ίδιος, την ώρα που η Χαμάς διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί ως βάσεις της τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις «κατέστρεψαν το τμήμα ακτινολογίας, ανατίναξαν το τμήμα εγκαυμάτων και νεφρών» και πλέον «ερευνούν γιατρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους». Κι αυτό την ώρα που 26 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα «εννέα λειτουργούν εν μέρει».

Νεότερες πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν πως η Paltel και η Jawwal, οι κυριότερες, δηλαδή, εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσαν πως υπάρχει ολοκληρωτική διακοπή τους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εξαντλήθηκαν οι πηγές ενέργειας που συντηρούσαν το δίκτυο.

ΠΟΥ: Περιορισμένες οι επιλογές για την εκκένωση του νοσοκομείου

Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τρόπους για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα, αλλά οι επιλογές είναι λίγες, καθώς υπάρχουν περιορισμοί για θέματα αναφορικά με την ασφάλεια και τις διαδικασίες μεταφοράς, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ένα εμπόδιο είναι ότι η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχει επαρκείς ποσότητες καυσίμων για τα ασθενοφόρα της εντός της Γάζας για την απομάκρυνση ασθενών, δήλωσε  σχετικά στο Reuters από το Κάιρο ο περιφερειακός διευθυντής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Ρικ Μπρέναν, προσθέτοντας πως η Αίγυπτος είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο τα ασθενοφόρα της να εισέλθουν στη Γάζα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων αρκεί να δίδονται εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ανεμπόδιστη δίοδο.

Εξ όσων γνωρίζει ο ΠΟΥ, υπάρχουν ακόμα περίπου 600 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 27 σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν τα τελευταία 24ωρα, ύστερα από πολιορκία ημερών. «Εξετάζουμε την περίπτωση πλήρους εκκένωσης αλλά υπάρχουν πολλές ανησυχίες, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη διαδικασία μεταφοράς. Οι επιλογές μας είναι αρκετά περιορισμένες αλλά ελπίζουμε να έχουμε κάποιες καλύτερες ειδήσεις τις επόμενες 24 ώρες», τόνισε ο Μπρέναν.

Αυτοί που θα έχουν προτεραιότητα στην απομάκρυνση θα είναι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και 36 νεογέννητα βρέφη, που έχασαν την πρόσβαση σε θερμοκοιτίδες λόγω έλλειψης καυσίμων για την ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε ο ίδιος και ανέφερε πως τα σχέδια εκκένωσης περιπλέκονται από το γεγονός ότι τον περισσότερο καιρό δεν υπάρχει επικοινωνία με το νοσοκομείο.

«Η ιδέα είναι ότι θα φέρουμε την πλειονότητα των ασθενών σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων από το Αλ Σίφα», σημείωσε προσθέτοντας πως «θα φέρουμε την πλειονότητα αυτών σε νοσοκομεία στη νότια Γάζα αλλά εκείνα τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερπλήρη άρα αυτό είναι ένας ακόμα παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση. Η άλλη επιλογή είναι φυσικά να φέρουμε κάποιους από αυτούς στην Αίγυπτο».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This