Πυρά κατά Μακρόν για την παρουσία του σε εβραϊκή τελετή

Must Read

Σε τελετή για την έναρξη της Χάνουκα, της γιορτής των Φωτών για τους Εβραίους, παρέστη χθες, Πέμπτη 7/12, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, και μάλιστα στο Μέγαρο Ελιζέ, κίνηση για την οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική από πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά ακόμα και από πολιτικούς του συμμάχους, με το θέμα να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι παραβιάζει κατάφωρα τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, καθώς, βάσει της νομοθεσίας, απαγορεύεται η εμπλοκή της όποιας εκκλησίας στα θέματα του κράτους.

Ο Μακρόν, ο οποίος με την παρουσία του στη μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων ήθελε, ως φαίνεται, να εκφράσει τη στήριξή του στο Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς, απάντησε στους επικριτές του ότι «κοσμικότητα δε σημαίνει ότι “σβήνουμε” όλες τις θρησκείες». «Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ο κοσμικισμός δεν έχει να κάνει με την εξάλειψη των θρησκειών αλλά με το δικαίωμα και την ελευθερία του καθενός είτε να πιστεύει είτε να μην πιστεύει», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως «δεν μετανιώνει καθόλου» για αυτή του την απόφαση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσκληθεί στην εν λόγω τελετή των Ευρωπαίων Ραβίνων, για να παραλάβει ένα βραβείο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών. Ωστόσο, ακόμη και ο Yonathan Arfi, πρόεδρος της γαλλικής εβραϊκής ομοσπονδίας CRIF, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud Radio, ότι το άναμμα της επτάφωτης λυχνίας, γνωστής στην εβραϊκή παράδοση ως «μενορά», «ήταν λάθος και δεν έπρεπε να συμβεί», προσθέτοντας πως «το Ελιζέ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για κάτι τέτοιο, καθώς το DNA των Ρεπουμπλικάνων είναι να μένουν μακριά από οτιδήποτε θρησκευτικό».

Από την πλευρά του, ο Pierre Henriet, βουλευτής του κεντρώου κόμματος της Αναγέννησης του Μακρόν, καταδίκασε έντονα την κίνηση του Γάλλου προέδρου, τονίζοντας ότι «με την πράξη αυτή, ο Εμανουέλ Μακρόν “σπάει” τον ρόλο του ως εγγυητή της ουδετερότητας του κράτους».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους και από κρατικούς αξιωματούχους αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία, όπου εκκλησία και κράτος διαχωρίζονται αυστηρά με νόμο από το 1905, εξ ου και το γεγονός ότι συχνά πυροδοτεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This