Αμερικανορωσικός «πόλεμος» στην πλάτη της Κύπρου!

«Δάκτυλος» της Μόσχας πίσω από το σκάνδαλο της μονής Αββακούμ - Συνεργασία Χριστουδουλίδη - FBI για την πάταξη του ρωσικού μαύρου χρήματος

Must Read

Σε ένα ακόμη πεδίο συγκρούσεως ΗΠΑΡωσίας κινδυνεύει να μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που η τουρκική απειλή είναι πιο ορατή από ποτέ. Η Ουάσινγκτον έχει βάλει στόχο τα ρωσικά κεφάλαια που «κρύβονται» στην Μεγαλόνησο, ενώ η Μόσχα εκδικείται την απομάκρυνση της Λευκωσίας μέσω της Εκκλησίας.

  • Από τη Μύρνα Νικολαΐδου 

Συγκεκριμένα πίσω από το μέγα σκάνδαλο της μονής Αββακούμ που συγκλονίζει τις τελευταίες εβδομάδες την Κύπρο φέρεται να βρίσκεται ρωσικός δάκτυλος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΚ», τα περίφημα βίντεο που δείχνουν τις ατασθαλίες των δύο μοναχών φέρεται να διέρρευσε αγανακτισμένος μοναχός, ο οποίος και ενημέρωσε σχετικώς την Ιερά Σύνοδο.

Πρόκειται για πάνω από 60 βίντεο, όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων κάποια φέρεται να έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, άλλα δείχνουν προσπάθειες εξαπατήσεως των πιστών με την «παρασκευή» μύρου, το οποίο τοποθετούσαν στον σταυρό για να πείσουν τους πιστούς ότι κάνει θαύματα. Και μερικά ακόμα μπεριέχουν συνομιλίες που αφορούν οικονομικής φύσεως ζητήματα, τα οποία βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της κυπριακής δικαιοσύνης.

Το σκάνδαλο, ωστόσο, θα είχε μείνει κρυφό, αν Μητροπολίτης με συμπάθεια στην Μόσχα δεν το διέρρεε σε κυπριακή ιστοσελίδα, με στόχο να καταφέρει πλήγμα στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος για την θέση του Αρχιεπισκόπου, είχε αρχικώς ρωσική υποστήριξη. Αργότερα όμως άλλαξε γραμμή, η οποία επισφραγίσθηκε από την επίσκεψή του στο Φανάρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Εκεί ο Μητροπολίτης Ταμασού άφησε πίσω την έντονη διαφωνία του για την απόφαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου να συνταχθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Διαφωνία, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Φαναρίου, το οποίο μάλιστα είχε σχολιάσει αρνητικά την θέση που είχε εκφράσει ο Μητροπολίτης Ταμασού και άλλα τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν συνταχθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας.

Τότε, ο Πατριάρχης Ταμασου, κ. Ησαΐας, είχε αποδώσει την αλλαγή στάσεώς του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν τέλει εκδήλωσε τη στήριξή του στις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο οι Ρώσοι φαίνεται ότι δεν τον έχουν ξεχάσει και τον τιμωρούν επειδή άλλαξε στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο με την Μόσχα ανοίγει και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναίνεσε στη συμμετοχή του FBI στην προσπάθεια εντοπισμού ρωσικού μαύρου χρήματος στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα «τη συνεργασία τους στον Τομέα της Δικαιοσύνης προς ενίσχυση των δυνατοτήτων των Κυπριακών Αρχών για αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων».

Όπως αναφέρεται: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανταποκρινόμενες στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), με την υποστήριξη του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία έχουν θεσπίσει απευθείας συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές επιβολής του νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Δημοκρατίας για εντοπισμό και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος».

«Τις επερχόμενες μέρες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και η Κυπριακή Αστυνομία θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης επισημοποιώντας την συνεργασία μεταξύ των νομικών συστημάτων των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές των κυπριακών αρχών με κλιμάκια του FBI, τα οποία πηγαινοέρχονται στην Κύπρο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, μέχρι το τέλος του 2023 η Αστυνομία είχε στο μικροσκόπιο της 30 υποθέσεις για ενδεχόμενη παραβίαση των κυρώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα μέσω Κύπρου.

Τρίκωμο: Η νέα Λεμεσός των… κατεχομένων

Την ίδια ώρα, η Μόσχα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα επίσημου ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα. Οι λόγοι που επικαλείται η Ρωσία είναι η διευκόλυνση των περίπου 50.000 πολιτών της που ζουν στο ψευδοκράτος.

Ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία την έχει καλέσει επανειλημμένως να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο διάβημα, τονίζοντας πως είναι πρόθυμη να στηρίξει όλους τους Ρώσους υπηκόους που ζουν στην Κύπρο. Είναι πάντως αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για μεγάλες επενδύσεις Ρώσων στα κατεχόμενα κάνοντας σαφείς αναφορές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η βρετανική «Express» αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο Irfan Siddiq ότι το ψευδοκράτος έχει γίνει κομβικό σημείο για το ξέπλυμα χρήματος ιδιαίτερα από την Ρωσία. Ο Siddiq δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να αποκαταστήσει τη φήμη της, αλλά ο κατεχόμενος από τους Τούρκους βορράς είναι ένα μαύρο σημείο για ξέπλυμα χρήματος».

Αλλά και ο «Guardian» στις 15 Νοεμβρίου φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Δεν τίθενται ερωτήσεις: Πώς τα ρωσικά χρήματα τροφοδοτούν μια οικοδομική έκρηξη στη βόρεια Κύπρο». «Οι Ρώσοι λατρεύουν να ζουν εδώ, τους αρέσει να βρίσκονται σε μια κοινότητα και η δική μας αυξάνεται συνεχώς», είχε αναφέρει στον «Guardian» ο Ruslan Ibrayev, ένας πωλητής στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων Hub στο Τρίκωμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξεως για αγοραστές από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι μετακινούνται μαζικά. «Είναι σαφές ότι επτά μήνες αφότου επιβλήθηκαν αγγλο-αμερικανικές κυρώσεις σε άτομα και οντότητες επειδή “παρείχαν τη δυνατότητα” σε ολιγάρχες – συμπεριλαμβανομένου του Ρομάν Αμπράμοβιτς – να διαχειριστούν περιουσιακά στοιχεία στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, οι Ρώσσοι που επιδιώκουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη ψάχνουν αλλού», ανέφερε το δημοσίευμα. Και συγκεκριμένα προς το ψευδοκράτος, ενώ επεσήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι αποκαλούν το Τρίκωμο… νέα Λεμεσό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This