Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Επιστήμονες κατάφεραν να «σβήσουν» από αλκοολικό την επιθυμία για το… αλκοόλ!

Επιστήμονες κατάφεραν να βγάλουν το αλκοόλ από το μυαλό αλκοολικού με τη βοήθεια ήπιου ηλεκτροσόκ. Καναδοί ερευνητές εφάρμοσαν αυτή την πειραματική θεραπεία στον δρα Φρανκ Πλάμερ, ο οποίος είχε φτάσει λίγο πριν από τον θάνατο εξαιτίας του αλκοολισμού.

Ο 67χρονος, που έπινε σχεδόν ένα μπουκάλι ουίσκι κάθε βράδυ, αρνιόταν ότι είχε πρόβλημα έως το 2012, οπότε το ήπαρ του άρχισε να δυσλειτουργεί. Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση το 2014, αλλά συνέχισε να πίνει ουίσκι κάθε μέρα, με συνέπεια και το νέο όργανό του να αχρηστευτεί.

Πειραματικό πρόγραμμα

Ο επιστήμονας, που είναι διακεκριμένος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ότι θα ήταν νεκρός αν δεν υπήρχε αυτή η καινοτόμα θεραπεία. Οταν οι συνεδρίες στους Ανώνυμους Αλκοολικούς αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, γράφτηκε στο πειραματικό πρόγραμμα του Sunnybrook Health Sciences Centre, στο Τορόντο.

Εκεί οι γιατροί εμφύτευσαν δύο ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του ενώ ήταν ξύπνιος. Τα ηλεκτρόδια είναι συνδεδεμένα με μια συσκευή παρόμοια με βηματοδότη, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του στέρνου του δρος Πλάμερ.

Η συσκευή αυτή, που κοστίζει από 15.000 έως 20.000 δολάρια, στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον εθισμό αλλά και με το αίσθημα της επιβράβευσης. Έτσι υποστηρίζεται ότι ρυθμίζεται η προβληματική δραστηριότητα του δικτύου αυτού του εγκεφάλου που κάνει τους εθισμένους να αποζητούν το αλκοόλ. Εναν χρόνο μετά την επέμβαση αυτή ο επιστήμονας δεν έχει πλέον συνεχώς το μυαλό του στο αλκοόλ.

Δείτε επίσης: Αναγκάζουν μπαλαρίνες να γίνονται «φουγάρα» ώστε να ελέγχουν το βάρος τους

Η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εθισμού στην ηρωίνη και στα οπιοειδή, πρώτη φορά φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει και τον αλκοολισμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ