Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Φόβος, έλλειψη κατανάλωσης και μπαράζ φόρων (προσεχώς), «φούσκωσαν» τις ιδιωτικές καταθέσεις

Ο κόσμος ανησυχεί για την επόμενη μέρα και φοβάται να ξοδέψει έστω και ένα ευρώ

Σχεδόν 5,5 δις ευρώ κατάφεραν να αποταμιεύσουν τα νοικοκυριά από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Από τα 116,3 δισ. του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν στα 121,8 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, το νούμερο είναι πλασματικό, αφού αρκετοί φόροι της πρώτης καραντίνας θα πληρωθούν με το νέο έτος.

Επίσης, με παραπάνω από τη μισή οικονομική δραστηριότητα να έχει βάλει «λουκέτο», οι πολίτες δεν καταναλώνουν. Κυρίως, όμως, τα συνεχή lockdown, που φέρνουν αναστολές εργασίας και επιβίωση με έκτακτα επιδόματα, κάνουν τον κόσμο να ανησυχεί για την επόμενη μέρα και φοβάται να ξοδέψει έστω και ένα ευρώ.

Τα υπόλοιπα 8 δις αποταμιεύτηκαν από τις επιχειρήσεις που κι αυτές έχουν πάρει αναστολή στην πληρωμή φόρων, ενώ έχει συμβάλει και η κρατική επιδότηση με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Έτσι, συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα από τα 142,2 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, βρέθηκαν τον Οκτώβριο στα 155,7 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις προθεσμιακές καταθέσεις, που προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια και δεσμεύουν το ποσό για κάποιο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, προτιμούν να τα έχουν σε έναν απλό λογαριασμό, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, αλλά με τη δυνατότητα ανάληψης ανά πάσα στιγμή, αφού σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ