Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Τι θα γίνει με τις τράπεζες; Πότε θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία;

Tι θα κάνουν στην κυβέρνηση για να αρχίσει εκ νέου πιστωτική επέκταση και να τρέξουν οι δουλειές;

Όλοι το ξέρουν, αλλά κανείς δεν το συζητάει: οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάψει να είναι τράπεζες και να χρηματοδοτούν την οικονομία, τουλάχιστον τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όμως έχουν αντλήσει κεφάλαια 39δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και άλλα 5,5δισ. από νέες καταθέσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2020!

Και τι έχουν δανείσει; Ας δούμε τον Νοέμβριο. Μόλις 417.00.000 ευρώ. Η δικαιολογία με τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ. δεν αρκεί πλέον και κούρασε… Πόσο μάλλον που τα ποσά που αντλούν από ΕΚΤ και καταθέσεις τα πληρώνουν με μηδενικά (και ενίοτε αρνητικά) επιτόκια και τους δίδονται για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Αποστολή των τραπεζών είναι να μετατρέπουν τις καταθέσεις σε επενδύσεις μέσω δανεισμού. Μήπως είναι ώρα ο κύριος Ζαββός (Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα) αλλά και το Μαξίμου να δουν τι θα κάνουν για να αρχίσει εκ νέου πιστωτική επέκταση και να τρέξουν οι δουλειές ή περιμένουν επενδύσεις μόνο όπως αυτή της Volkswagen, που δίνει 2.000.000-3.000.000 στην Αστυπάλαια (που κι αυτά χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.);

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ