Aσφαλιστικές εισφορές: Πότε πρέπει να πληρωθούν – Τι θα γίνει με τις εκπρόθεσμες

Must Read

Τρίμηνη παράταση αναμένεται να δοθεί για την αποπληρωμή των χρεωστικών οφειλών, που έχουν προκύψει μετά την μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019.

Η πανδημία, το κλείσιμο των καταστημάτων αλλά και τα συνεχιζόμενα lockdown αφήνουν πίσω ένα σωρό οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς ως γνωστόν «ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος»! Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής 5 δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων έπρεπε  κανονικά να πληρωθεί έως 31 Μαρτίου του 2021, με βάση την ισχύουσα διάταξη, όμως η υπαρκτή κατάσταση στην οικονομία το καθιστά αυτό ανέφικτο. Αυτές οι οφειλές βαρύνουν 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς.

Αναμένεται να δοθεί νέα 3μηνη παράταση στην αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών, ώστε η ρύθμιση των 5 δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί, να αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πρόσφατη εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, υπενθύμισε πως θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2021, ενώ οι επόμενες δόσεις έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Με την νέα παράταση, η εξυπηρέτηση της ρύθμισης θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις 5 δόσεις.

Κι ενώ οι οφειλές που έρχονται από το 2019 λαμβάνουν παράταση έως το καλοκαίρι, τα χρέη του πρώτου lockdown φαίνεται πως παρατείνονται έως το τέλος του 2021, ώστε να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2022.

Αυτά είναι τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης:

  1. Παρατείνονται έως το τέλος του χρόνου οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έληγαν στις 30 Απριλίου και αφορούσαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

2. Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα ορίζει ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής με επιλογή είτε 24 άτοκων δόσεων είτε με 48 δόσεις και με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής από 1/1/2022

3. Αναμένεται απόφαση για παράταση μέχρι το Φεβρουάριο των οφειλών του Ιανουαρίου

4. ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι εργοδότες θα δηλώνουν το σύνολο του προσωπικού τους και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν δύο φορές το μήνα rapid test

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This