Προς συγχωνεύσεις τραπεζών το 2022, ή είσοδο επενδυτών και ξένων οίκων

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επιμένουν στην δημιουργία της bad bank.

Must Read

Σε κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών φαίνεται να οδεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς έγκριτοι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι απαιτούνται λεπτές χειρουργικές κινήσεις για να αντιμετωπιστεί η χαμηλή κερδοφορία και τα σοβαρά διαρθρωτικά ζητήματα, που χαρακτηρίζουν τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού εξυγιανθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί και περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια, σταδιακά από το 2022 και μετά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αναδιάρθρωση του κλάδου τόσο μέσω συγχωνεύσεων αλλά κυρίως με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών και ξένων οίκων.

Οι προκλήσεις της πανδημίας και ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, γεγονός που θα επέφερε νέες απαιτήσεις για προβλέψεις επισφάλειας και ίδια κεφάλαια, επαναφέρουν την ανάγκη αντιμετώπισης παλαιών και νέων προβλημάτων, βάζοντας τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών σε πρώτο πλάνο.

Αυτή την λύση για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνολικά είχε δείξει από τον περασμένο Νοέμβριο ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Αντρέα Ενρία,τονίζοντας ότι «ένας τρόπος για την εξάλειψη της πλεονάζουσας ικανότητας και την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών ως ελκυστικών επενδυτικών προτάσεων είναι η ενοποίηση».

Προσέθεσε ακόμη ότι «η εμπειρία σε άλλες χώρες και βιομηχανίες δείχνει ότι μετά τις μεγάλες καταστροφές η ενοποίηση είναι συχνά βασικό συστατικό για μια ταχεία και επιτυχημένη ανάκαμψη».

Όπως επισημαίνεται, αυτή την στιγμή προέχει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα το θέμα της εξυγίανσης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Αμέσως και υπό προϋποθέσεις που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούσε να ανοίξει το κεφάλαιο εξαγορών και νέων συγχωνεύσεων, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (90% της αγοράς στις 4 συστημικές.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προβλέπουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές αρκεί να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία και υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης ανάπτυξης στην χώρα.

Πριν ωστόσο καταλήξουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί κρίσιμα ζητήματα:

  1. Η εκκαθάριση των προβληματικών δανείων. Εκτιμάται ότι φέτος τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν κάτω από τα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ.
  2. Η δημιουργία του φορέα Απόκτησης Ακινήτων. Ωστόσο, το χρονικό σημείο της σύστασης του φορέα είναι μακρινό σε σχέση με την εκκίνηση τόσο του νέου πτωχευτικού νόμου, όσο και της διάρκειας της «ομπρέλας» προστασίας της πρώτης κατοικίας που μπορούν να εξασφαλίσουν τα προγράμματα της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει ανησυχία για την υστέρηση στις ανακτήσεις οφειλών, ιδίως εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης.
  3. Να προχωρήσει η αγορά διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως είναι οι πωλήσεις εταιριών και άλλων δραστηριοτήτων
  4. Να διαμορφωθεί ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον, με τις προσδοκίες να στηρίζονται στην ορθή υλοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επιμένουν πάντως στην δημιουργία της bad bank, καθώς εκτός των άλλων προβλημάτων μπορεί να αντιμετωπίσει την χαμηλή ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, που σε ποσοστό άνω του 60% αποτελούνται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This