Αποζημιώσεις σε αγρότες: Πόσα χρήματα θα δοθούν για κατεστραμμένα κτίρια, μηχανήματα και καλλιέργειες

Η προκαταβολή κυμαίνεται από 1.000 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με τα στρέμματα

Must Read

Την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων παραγωγών από πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και ένα πακέτο δράσεων, άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, οι εγκαταστάσεις, οι εκμεταλλεύσεις, η παραγωγή, τα αποθέματα, ο μόχθος των εργατών της ελληνικής γης τόσο στον φυτικό όσο και στον ζωικό πλούτο αποζημιώνονται με τρόπο άμεσο, απλό και αποτελεσματικό.

Ειδικότερα, στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταβάλλεται άμεσα προκαταβολή 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες και 3.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές.

Επίσης, καταβάλλεται προκαταβολή αποζημίωσης 8.000 ευρώ για πλήρη καταστροφή μηχανολογικού εξοπλισμού, 4.000 ευρώ για μερική καταστροφή και 2.000 ευρώ για μικρές ζημιές. Οσον αφορά τους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες, η προκαταβολή αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής: 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, 2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρεμμάτων, 1.000 ευρώ για εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων, στις οποίες φύονται πολυετείς 8καλλιέργειες.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών, το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών.

Με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς. Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες.

Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis. Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Πέρα απ’ αυτό, ισχύουν και για τους αγρότες τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως η αναστολή δανειακών δόσεων, φορολογικών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών, πλειστηριασμών, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά η στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This