Κυριακή 20/6/2021

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ; Η Αργεντινή στα πρόθυρα χρεοκοπίας επιβάλλει capital controls

Περιορισμούς στην κίνηση και την αγορά συναλλάγματος επέβαλε την Κυριακή η Αργεντινή, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το νόμισμά της, το πέσο, και να αποτρέψει το ενδεχόμενο ευρύτερης οικονομικής κρίσης.

Τα μέτρα, που θα παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος του έτους, υποχρεώνουν τους εξαγωγείς να επιστρέφουν στην Αργεντινή τα έσοδα σε συνάλλαγμα που αποκομίζουν από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα, όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν άδεια από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να πουλήσουν πέσο ώστε να αγοράσουν ξένα νομίσματα.

Όσοι έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια διατηρούν το δικαίωμα να αποσύρουν τα χρήματά τους, όμως δεν δικαιούνται να εμβάσουν περισσότερα από 10.000 δολάρια ανά μήνα ούτε να αγοράσουν περισσότερα από $10.000 κατά το χρονικό διάστημα.

Η απόφαση του Μπουένος Άιρες έρχεται λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων δανείων στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση επιλεκτική χρεοκοπία, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στον επαναπρογραμματισμό των πληρωμών θα γίνει εθελοντικά και δεν προβλέπεται «κούρεμα» κεφαλαίο ή τόκων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ