Σοκ και δέος από τις αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει φουσκώσει έως 160% τους λογαριασμούς, σε απόγνωση οι επιχειρήσεις, έπονται τα νοικοκυριά

Must Read

Σοκ και δέος έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι αυξήσεις, όπως φαίνεται και σε παραδείγματα που παραθέτουμε, ξεπερνούν το 160% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για μεσοσταθμική αύξηση 50%. Τι μέτρα υλοποιεί η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής; Απολύτως κανένα!

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής που ενεργοποιούν οι ιδιώτες πάροχοι αποκαλύφθηκαν στους λογαριασμούς Οκτωβρίου, αφού μετακύλισαν στους πελάτες το αυξημένο κόστος των ρύπων (CO2), αλλά και την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Η σύγκριση ανάμεσα σε έναν λογαριασμό του περασμένου Ιουνίου ή Ιουλίου και έναν σημερινό δείχνει ότι οι ρήτρες είναι υπερδιπλάσιες των καταναλώσεων.

Η συνέπεια είναι ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Μάλιστα, ήδη επιχειρηματίες, είτε κατά μόνας είτε ομαδικά, απευθύνονται σε δικηγορικά γραφεία για να κάνουν αγωγή στους ιδιώτες παρόχους.

Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο ξενοδόχος Θωμάς Γουρδούκης από την Ηγουμενίτσα αναφέρει ότι «είναι εξωφρενική και εξωπραγματική η χρέωση στην οποία προβαίνουν οι εταιρίες ενέργειας σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις αναπροσαρμογής». Σύμφωνα με τον κ. Γουρδούκη, στην επιχείρηση που διαθέτει η χρέωση για κατανάλωση ρεύματος ήταν 418 ευρώ και η χρέωση αναπροσαρμογής έφτασε τα 673 ευρώ!

«Θέλουν να μας κλείσουν. Την -και καλά- “πράσινη πολιτική” του Μητσοτάκη εμείς θα την πληρώσουμε;» αναρωτιέται ο επιχειρηματίας και αποκαλύπτει ότι 10 ξενοδοχεία στην Ηγουμενίτσα με 60 δωμάτια κατά μέσον όρο έχουν ήδη προσφύγει σε δικηγόρο για να στραφούν κατά των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με καταγγελία του Μάκη Μακρή, γενικού γραμματέα του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας, άλλος επιχειρηματίας που διαθέτει κατάστημα μαναβικής στην αχαίκή πρωτεύουσα έλαβε λογαριασμό με κατανάλωση 2.237,69 ευρώ και χρέωση αναπροσαρμογής επιπλέον 2.724,59 ευρώ, δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο, ενώ καλείται να πληρώσει συνολικά 4.956,21 ευρώ!

Σε άλλη περίπτωση, αγελαδοτρόφος με κατανάλωση 33.000kW τον Ιούλιο κατέβαλε το ποσό των 3.000 ευρώ περίπου για την ενέργεια που κατανάλωσε. Τον Αύγουστο, μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, για 30.000kW η ΔΕΗ τον χρέωσε 4.100 ευρώ, ενώ ο τελευταίος λογαριασμός για κατανάλωση 20.000kW ανέρχεται στα 3.420 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», οι λογαριασμοί που λαμβάνουν κάθε μήνα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ολοένα μεγαλύτεροι, αφού κάθε αύξηση της χονδρεμπορικής ανακλάται στο τιμολόγιό τους. Ενδεικτικά, σε επιχείρηση αρτοποιίας, ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος για την περίοδο 16/09-14/10 ανήλθε σε 1.271 ευρώ, όταν για την ίδια περίοδο πέρυσι η ίδια επιχείρηση είχε πληρώσει 880 ευρώ. Δηλαδή, φέτος θα πληρώσει το ρεύμα με αύξηση 44,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τιμοκαταλόγου της κιλοβατώρας παραμένει ίδια, ενώ φέτος εφαρμόζεται και η έκπτωση της ΔΕΗ, ελαφρύνοντας τον λογαριασμό κατά 12,20 ευρώ. Ομως, ακολούθως, προστίθεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που αντικατοπτρίζει την αύξηση στη χονδρική τιμή, επιβαρύνοντας τον λογαριασμό με επιπλέον 511,10 ευρώ.

kolona

Αντίστοιχα, ο λογαριασμός ρεύματος που έλαβε ζαχαροπλαστείο για το διάστημα ενός μήνα, από 11/08 έως 09/09, ανήλθε σε 1.364,20 ευρώ, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος λογαριασμός ήταν στα 886,47 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο αυξημένος κατά 477,73 ευρώ λογαριασμός προκύπτει από την πρόσθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία επιβαρύνει τον λογαριασμό κατά 620,47 ευρώ!

Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ειδικά σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με υψηλή κατανάλωση, καθώς, αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται.

Τι συμβαίνει με τους κακοπληρωτές στη ΔΕΗ

Τα νοικοκυριά έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις διοικήσεις της ΔΕΗ στο παρελθόν, οι οποίες σιωπηρά ενεργοποιούσαν τη διαδικασία διακοπής ρεύματος μόνο όταν ο ανεξόφλητος λογαριασμός είχε ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. Τα στοιχεία του 2020 για τη ΔΕΗ είχαν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019, αλλά τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς παραμένουν σε υψηλό ποσοστό.

Ενδεικτικά, το 2020, τον τρέχοντα λογαριασμό αποπλήρωναν οι εννέα στους 10 καταναλωτές. Για σχεδόν δύο στους 10, ποσοστό 19,35%, ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Οι τρεις στους 10 καταναλωτές της ΔΕΗ άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα από 30 έως 60 ημέρες. Επίσης, οι λογαριασμοί που παρέμεναν ανεξόφλητοι από 90 έως 180 ημέρες ήταν σε ποσοστό 50%. Συνέπεια όλων αυτών για τη ΔΕΗ, από τα προσδοκώμενα έσοδα των 156.000.000 ευρώ, τα 91.000.000 ευρώ να θεωρούνται απαιτήσεις.

Νέο υψηλό για την τιμή του ρεύματος

Χθες, η χώρα μας βρέθηκε για άλλη μια φορά με την υψηλότερη μεσοσταθμική τιμή χονδρεμπορικής, στα 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ελάχιστα χαμηλότερα δηλαδή από το προχθεσινό ρεκόρ, που σκαρφάλωσε στα 253 ευρώ/MW.

Οι πενιχρές επιδοτήσεις

Η βασική παρέμβαση για τη στήριξη των νοικοκυριών αφορά τον διπλασιασμό της επιδότησης για τη χαμηλή τάση από 30 σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Ετσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ τον μήνα, από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες.

Για καταναλώσεις από 300-600 κιλοβατώρες ακόμη αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές, ενώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως έγινε γνωστό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές πελάτες της, προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Οι πάροχοι απειλούν με διακοπές ρεύματος

Για να κρατήσουν τις επισφάλειες υπό έλεγχο, οι πάροχοι ενέργειας χρησιμοποιούν ως όπλο τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος εάν συνεχιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σήμερα, σχεδόν ένας στους τρεις λογαριασμούς ρεύματος που ταχυδρομούνται έχει τη χαρακτηριστική ειδοποίηση με κόκκινα γράμματα: «Ειδοποίηση Διακοπής».

Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ζητήσει να χορηγηθεί η κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, κάτι που θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των δικών τους υποχρεώσεων, που, λόγω του ράλι τιμών, προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη χορήγηση του ποσού στήριξης σε δύο δόσεις, από τις οποίες η μία αναμένεται να δοθεί εντός του μήνα και η άλλη τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This