Κυριακή 13/6/2021

Πότε θα δουν τα εκκαθαριστικά τους 1.770.000 συνταξιούχους

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποσταλούν σε περίπου 1.770.000 συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά των αποδοχών τους με καθυστέρηση…εννέα μηνών!
Σε 222.986 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστερούσε την αποστολή των εκκαθαριστικών.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωνε ότι η διαδικασία επανυπολογισμού έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2018, ενώ σε επιστολή της η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ επισήμανε σε ασφαλισμένο ότι δεν είναι υποχρεωμένη να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Αποκαλύφθηκε όμως, αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν είχε ολοκληρωθεί και ότι εκκρεμούσε για 222.986 συντάξεις με βάση έγγραφο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό σύνταξης ή κάποια μικρή αύξηση.
Επισημαίνεται ότι με τα νέα εκκαθαριστικά οι συνταξιούχοι θα δουν αναλυτικά τι εισπράττουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, «ο επανυπολογισμός των συντάξεων, όπου έχει γίνει, είναι έως τριπλά λανθασμένος».

Για να μην αυξηθεί ένας σημαντικός αριθμός κύριων συντάξεων (ειδικά για περιπτώσεις δικαιούχων με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης ή ΒΑΕ ή παράλληλη ασφάλιση), ο κ. Νικολάου έχει υποστηρίξει ότι δεν έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:
1) Πριν από τον επανυπολογισμό θα έπρεπε να είχαν επανέλθει οι «παλιές» συντάξεις (έως τις 12 Μαΐου 2016) στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες -κατά το ΣτΕ- περικοπές των νόμων του 2012.
2) Ακόμη και στην εκδοχή ότι ο ν. 4387/16 εναρμονίζεται με το ΣτΕ, έπρεπε να είχε διορθωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα νέα ποσά των συντάξεων του Δημοσίου.
3) Στον επανυπολογισμό δεν συμπεριελήφθησαν οι προσαυξήσεις από την καταβολή τυχόν επιπλέον εισφορών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ