Το Eurogroup, οι κρίσιμοι σταθμοί, οι προτάσεις Σταϊκούρα και τα κέρδη της Ελλάδας

Must Read

Επίσημη πρώτη σήμερα στο Eurogroup για τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και παρότι η ατζέντα δεν περιλαμβάνει ειδική συζήτηση για την Ελλάδα, αναμένεται να γίνουν αναφορές. Καταρχήν, ο υπουργός θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και το αίτημα της να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα αναμένεται η επίσημη παρουσίαση του αιτήματος αποπληρωμής ποσού 2,9 δισ. ευρώ. από το χρέος στο ΔΝΤ, αλλά και η επίσημη παρουσίαση των προτάσεων της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Εξάλλου, βρισκόμαστε μόνο μερικά 24ωρα πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σταϊκούρας θα επιχειρήσει να «μετρήσει» τις πρώτες αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, οι Ευρωπαίοι δεν χάρηκαν ιδιαίτερα για τα μέτρα ελάφρυνσης. Έπειτα, ήρθαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι οποίες και θα «κοστίσουν» περίπου 1,2 δισ. ευρώ…

Από την άλλη, όπως διαφαίνεται, για την αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις. Η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια που δεν ανήκουν στον «κουμπαρά ασφαλείας», για να αποφύγει περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ το αίτημα θα κατατεθεί επίσημα στον ESM και στον EFSF, που έχει και την αρμοδιότητα να εγκρίνει οποιαδήποτε κίνηση αφορά στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Τα κέρδη της Ελλάδας

Η χώρα θα έχει όφελος περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%), ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:

Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.

– Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Με την υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος, θα ξεκινήσει μια διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες μέχρι να κατατεθούν τα χρήματα στο ΔΝΤ. Με αυτό τον τρόπο, θα χρωστάμε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ, το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 3%, ενώ θα εξοικονομήσουμε, όπως προαναφέρθηκε, περίπου 75 εκατ. ευρώ από τόκους. Από την άλλη, η πλήρης αποπληρωμή του ΔΝΤ θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα θα αποστείλει επιστολές-αιτήματα προς τον EFSF και τον ESM. Και αυτό, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Ήτοι, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

Εκτός από την παρουσίαση στο Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων μεταξύ των οποίων ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μάριο Σεντένο και ο κ. Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δηλώσεις Ντράγκι ανέβασαν τα ελληνικά ομόλογα

Οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι ήταν, ωστόσο, η αιτία να σημειωθεί ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα, ενώ τα 10ετή κινούνται πλέον γύρω στο 1,5% και τα πενταετή γύρω στο 0,80%, ήτοι: μας συμφέρει να δανειστούμε από τις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έστειλε ηχηρό μήνυμα χθες, στην πρεμιέρα του Eurogroup, λέγοντας ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να πετύχουν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωση που αποτελεί την καλύτερη δυνατή πάσα για τη σημερινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup.

Τα βασικά θέματα που καίνε αφορούν τον προϋπολογισμό του 2020

Συζήτηση θα γίνει και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από το 2021. Αρχικά θα δοθεί μάχη επιχειρημάτων για τον υπολογισμό των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στον προϋπολογισμό (τώρα πηγαίνουν στη μείωση του χρέους), γεγονός που θα οδηγούσε σε έμμεση μείωση του 3,5% στο 2,9%.

Κρίσιμοι σταθμοί

Το σημερινό Eurogroup αποτελεί κρας τεστ ενόψει τριών κρίσιμων σταθμών:

  • Στις 16 Σεπτεμβρίου έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια.
  • Στις 23-26 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι θεσμοί.
  • Στις αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις όποιες ενστάσεις των θεσμών και παράλληλα θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δις ευρώ. Την ίδια περίοδο θα κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This