Δευτέρα 21/6/2021

Εντεταλμένος Μέρκελ: Η Ελλάδα παύει να είναι το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης

Αφού μας άλλαξαν τα… φώτα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι Γερμανοί έρχονται σήμερα να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία…

Ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε, που βρίσκεται στην Αθήνα για το ευρωπαϊκό συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων δήλωσε ότι «έρχονται και πάλι πολύ θετικά μηνύματα από την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των αγορών μεγαλώνει».

Ειδικότερα, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κατά τη χθεσινοβραδινή δεξίωση στην οικία του νέου Γερμανού πρέσβη, Δρ. Έρνστ Ράχελ, με αφορμή το Συνέδριο «Το όραμα της Ευρώπης», που ξεκινά σήμερα στο ξενοδοχείο Χίλτον, εξέφρασε τις θερμές ευχές του στον ελληνικό λαό και τον σεβασμό του, «διότι πέρασε πολύ σκληρά χρόνια»…

«Ιδίως, όμως, αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε μετά τις ελληνικές εκλογές είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωρά με μεγάλη δυναμική και ταχύτητα, ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ.

Στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «το ευρωπαϊκό Συνέδριο των γερμανικών διμερών Eμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων της, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, έχει συμβολικό χαρακτήρα και εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη: ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εντατικοποιήσει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την οικονομία της σε εκείνους τους τομείς, όπου δεν έχει εξαντλήσει ακόμα τις δυνατότητές της, δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Διαβεβαίωσε ότι «οι μεγάλοι της γερμανικής οικονομίας βρίσκονται ήδη εδώ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως έχουν μεγάλες δυνατότητες να συμβάλουν στην ανάπτυξη και η διασύνδεσή τους με τις ελληνικές είναι εφικτή μόνο μέσω των επιμελητηρίων» και εκτίμησε ότι «με τη δημιουργία συνεργασιών και την εντατικοποίησή τους θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα για τους Ευρωπαίους εταίρους και έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές. Οι επενδυτές όμως χρειάζονται καλές προοπτικές ασφάλειας δικαίου, λ.χ σε θέματα φορολογικά. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει τη βούλησή της να ενεργοποιηθεί στο θέμα αυτό. Οι προϋποθέσεις είναι καλές για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Ο κ. Μπάρτλε υποστήριξε ότι «έτσι μπορεί να υπάρξει ένα νέο όραμα στην Ελλάδα και να σταλεί ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ότι εγκαταλείπει πλέον τη θέση που είχε, να είναι δηλαδή το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, ότι εγκαταλείπει «την κοιλάδα των δακρύων» και εξελίσσεται σε έναν ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο όραμα για την Ελλάδα και μια θετική προοπτική και για μένα, ως εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ένα θαυμάσιο έδαφος, διότι το μήνυμά μου ήταν πάντα ότι επιθυμώ να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις σε αυτοδιοικητικό και περιφερειακό επίπεδο, να ενισχύσουμε των ανταλλαγές μας σε συγκεκριμένους τομείς, εκεί όπου μπορούν να δημιουργηθούν σχέσεις συνεργασίας,  είτε λέγεται τουρισμός, είτε ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο.

Αναφερόμενος στα γεωπολιτικά, ο κ. Μπάρτλε είπε πως η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί μαζί με την Αμερική, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Κίνα:  «Πρέπει από κοινού να εργαστούμε στο πλαίσιο των δυτικών χωρών μαζί με την Αμερική, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκώς εξελισσόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας. Η στρατηγική της Κίνας είναι σαφής: θέλει στα επόμενα 10-20 χρόνια να καταστεί ηγέτιδα οικονομική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα, να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική για το πως εμείς οι Ευρωπαίοι τοποθετούμαστε σε αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του, ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διατηρηθεί η συνοχή της ΕΕ. «Εάν το επιτύχουμε, εμείς οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θέση ανάμεσα στις παλιές και τις νέες δυνάμεις στον κόσμο. Θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να είμαστε εκείνοι, οι οποίο συνδιαμορφώνουν τους κανόνες και όχι να είμαστε μόνον οι αποδέκτες τους. Έχουμε κάθε συμφέρον να περιορίσουμε τις μονομέρειες. Το γεγονός ότι θεωρούμε τους Έλληνες στενούς φίλους και ένθερμους υποστηρικτές της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι Γερμανία θα αναλάβει της προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ένα χρόνο. Άλλωστε, πως θα μπορούσαν οι Έλληνες να μην είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρώπης όταν η Ευρώπη οφείλει το όνομά της στην Ελλάδα;».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ