Φορολογικός εφιάλτης και το 2023!

Εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που η ακρίβεια τους έχει τσακίσει

Must Read

Ασήκωτο αναμένεται να είναι το φορολογικό φορτίο του 2023 για εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν για ολόκληρο το ερχόμενο έτος, ενώ τα νοικοκυριά δυσκολεύονται ήδη να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα ακρίβειας. Γι’ αυτόν τον λόγο αποτυπώνεται έντονος προβληματισμός για τις τελικές εισπράξεις, καθώς θεωρείται αδύνατο οι φορολογούμενοι θα αντεπεξέλθουν στον γολγοθά των νέων φόρων, παράλληλα με τις μεγάλες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στις δόσεις των δανείων τους.

Ηδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία παραμένουν σταθερά πάνω από τα 113 δισ. ευρώ.

Με βάση τους στόχους του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, οι εισπράξεις το 2023 θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, σωρευτικά, ως εξής:

-Ιανουάριος: 4,403 δισ. ευρώ
-Φεβρουάριος: 8,744 δισ. ευρώ
-Μάρτιος: 12,174 δισ. ευρώ
-Απρίλιος: 16,236 δισ. ευρώ
-Μάιος: 20,948 δισ. ευρώ
-Ιούνιος: 25,06 δισ. ευρώ
-Ιούλιος: 31,421 δισ. ευρώ
-Αύγουστος: 36,494 δισ. ευρώ
-Σεπτέμβριος: 41,827 δισ. ευρώ
-Οκτώβριος: 46,9 δισ. ευρώ
-Νοέμβριος: 51,864 δισ. ευρώ
-Δεκέμβριος: 57,421 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, μήνας «πρωταθλητής» για την πληρωμή φόρων θα πρέπει να θεωρείται ο Ιούλιος. Για τον συγκεκριμένο μήνα έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ από φόρους, καθώς συνήθως τότε αρχίζει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ δεν αποκλείεται να έχει αρχίσει ήδη και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Επόμενος «βαρύς» μήνας αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος του 2023, καθώς εκτιμάται ότι θα μπουν στα ταμεία του κράτους σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ. Τότε θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.

Στον αντίποδα, ο μήνας με τις μικρότερες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως θα είναι ο Μάρτιος, κατά τον οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

«Φωτιά» το δεύτερο εξάμηνο

Το μεγαλύτερο βάρος των φόρων αναμένεται να πέσει, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, στο δεύτερο μισό του έτους. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι εισπράξεις του κράτους μπορεί να φτάσουν στα 32,36 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 25,06 δισ. ευρώ.

Αυτή η διαφορά αποδίδεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο «βάρος» των φόρων πέφτει στο δεύτερο μισό του έτους, κατά το οποίο καταβάλλονται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων.

Βασικοί «αιμοδότες» των κρατικών ταμείων εκτιμάται πως είναι ακόμα μια χρονιά οι έμμεσοι φόροι, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, που έχουν εκτιναχθεί λόγω των αυξημένων τιμών σε προϊόντα, υπηρεσίες και ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, τα βασικά μεγέθη αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

-Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν σε 32,5 δισ., αυξημένοι κατά 972 εκατ. ή 3,1% έναντι του 2022. Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 22,2 δισ., αυξημένα κατά 789 εκατ. έναντι του 2022 και οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,1 δισ. και είναι αυξημένοι κατά 41 εκατ. έναντι του 2022.

-Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 17,7 δισ., αυξημένος κατά 916 εκατ. ή 5,4% έναντι του 2022. Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,3 δισ., αυξημένος κατά 167 εκατ. έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 695 εκατ. έναντι του 2022 και να διαμορφωθεί στα 5,09 δισ. ευρώ.
-Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να ανέλθουν σε 2,3 δισ., χωρίς απόκλιση έναντι του 2022.

Τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα στήριξης 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και «κάβα» 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, έχοντας σε πρώτο πλάνο τις επιδοτήσεις για την ενεργειακή κρίση.

Στα μέτρα του 2023 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών, οι μειωμένοι συντελεστές σε καφέ, εστίαση, μεταφορές έως το τέλος Ιουνίου του 2023, αλλά και η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως το 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This