Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έφερε ξανά στην επιφάνεια το ξεχασμένο σχέδιο για τη σταδιακή μεταφορά του στους ΟΤΑ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Eνα… ξεχασμένο σχέδιο, το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε, έχει ανασύρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ωστόσο, με βάση το ίδιο σχέδιο, ο μηχανισμός είσπραξης θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ, αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση, καθώς ενισχύει την ανεξαρτησία των δήμων μέσω της αποκέντρωσης πόρων. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης επιμένουν στην ανάγκη φορολογικής αποκέντρωσης με μεταφορά φόρων ακίνητης περιουσίας στους ΟΤΑ.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου έχει τροποποιηθεί, αρχικά λόγω της υγειονομικής κρίσης και έπειτα λόγω της ενεργειακής, καθώς το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε να ξεκινήσει τη σταδιακή μεταφορά των πόρων από το 2021.

Επί της ουσίας, αυτό που θα αλλάξει είναι ότι οι φόροι που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτόματα στους οικείους δήμους, ενώ μέρος τους θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα και μικρότερες αντικειμενικές, ώστε να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.

Η βασική διαφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους σε σχέση με τη χρηματοδότηση μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων είναι ότι, εφόσον εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι θα μπορούν να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση χωρίς να εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για τα έργα που θέλουν να εκπονήσουν.

Πώς θα λειτουργήσει το μέτρο – Παραμένει η πληρωμή στην ΑΑΔΕ

Ουσιαστικά, οι φόροι που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτόματα στους οικείους δήμους, ενώ θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης ένα μέρος τους για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα και μικρότερες αντικειμενικές αξίες, με στόχο να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ένας εξισορροπητικός μηχανισμός για την κατανομή ανά δήμο, ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση. Για τους φτωχότερους δήμους θα υπάρξει μια διαδικασία βάσει της οποίας οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν μέρος των δικών τους εισπράξεων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.

Το σχέδιο πάντως αναφέρει πως μηχανισμός είσπραξης του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα εξακολουθήσει δηλαδή να εισπράττεται από το κράτος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την ανεξαρτησία των δήμων διά της αποκέντρωσης πόρων, αλλά και να εγγυηθεί το πλαίσιο για την ομαλή μετάβαση και την εποπτεία της λειτουργίας του νέου καθεστώτος την επόμενη μέρα.

Τα «θολά» σημεία που θα προκαλέσουν ανισότητες

Κατά τη μεταφορά του πόρου, κάποιοι δήμοι θα βρεθούν με περισσότερα έσοδα και κάποιοι με λιγότερα. Για να μην προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην αρχή θα πρέπει να προβλέπεται (με σύνθετα κριτήρια) εξισορρόπηση (phase out), που για τον πρώτο χρόνο θα καλύπτει τις μεταβολές στο 100%, τον δεύτερο χρόνο στο 70%, τον τρίτο χρόνο στο 35%, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει πλήρης ισορροπία.

Το θέμα έχει εξεταστεί από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), το οποίο σε μελέτη του από τον Νοέμβριο του 2017, έχει καταλήξει ότι, ακόμη και εάν τα έσοδα των δήμων από κρατική χρηματοδότηση και φόρο ακινήτων είναι περίπου ίδια ως σύνολο, «σε επίπεδο δήμων, η αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ θα προκαλέσει μεγάλες ανισότητες». Ενα παράδειγμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού θα υπερπενταπλασιάσει τα έσοδά του (αύξηση 431%), τη στιγμή που ο Δήμος Αγαθονησίου θα μειώσει τα έσοδά του περίπου στο 1/8. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη για τον ακριτικό δήμο: «Σε απόλυτους όρους, τα έσοδά του από ΚΑΠ ανέρχονται σε 1.517 ευρώ/κάτοικο, όταν τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ είναι μόνο 179 ευρώ/κάτοικο». Εν ολίγοις, οι δήμοι με υψηλής αξίας ακίνητα εντός των διοικητικών τους ορίων θα βγουν κερδισμένοι από την πρόταση, αντιθέτως αυτοί με χαμηλής αξίας ακίνητα θα «εξαερώσουν» τα έσοδά τους.

Επομένως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να διατηρήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σταθερό επίπεδο, ο δήμος είτε θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογία είτε να εκχωρήσει υπηρεσίες σε ιδιώτες και να απολύσει εργαζομένους, κάτι που επίσης θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για τους δημότες.

Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα αναλάβουν οι δημοτικές υπηρεσίες να συγκεντρώνουν τα έσοδα από τους πολίτες. Επίσης, τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι πολίτες κηρύξουν «στάση πληρωμών» λόγω των φοροεπιβαρύνσεων και της ακρίβειας, που έχουν «γονατίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ ανοίγει και ένα μείζον πολιτικό θέμα, καθώς αυτοί που θα τους «κυνηγούν» θα έχουν πλέον ονοματεπώνυμο, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τους κατά τόπους δημάρχους. Μάλιστα, υπάρχουν και δήμοι που έχουν «χρεοκοπήσει», είτε λόγω κακής διαχείρισης είτε γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Εφόσον το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα συμβεί εάν ένας δήμος εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ και χρεοκοπήσει. Θα καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα πρέπει να απολύσει εργαζομένους ή θα αναστέλλει τη λειτουργία υπηρεσιών;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε η ΕΚΤ κόντρα στη χρηματοπιστωτική «θύελλα»

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ...

Συναγερμός στην ελβετική κυβέρνηση – Ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse – Εκτίναξη της...

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse,...

Προσεκτικός ο Σταϊκούρας: «Είμαστε σε καλύτερη θέση. Δεν χωρά εφησυχασμός»

Άλλο κλίμα ο Πατέλης, άλλο ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του...

Προσωρινή «ανάσα» στις ευρωπαϊκές αγορές – Το κρατικό σωσίβιο ανέβασε τη μετοχή της Credit...

Οι επενδυτές οδήγησαν σε αλματώδη άνοδο την τιμή της μετοχής της Credit Suisse μετά...

«Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Έτσι θα διεκδικήσετε την επιδότηση!

Αναλυτικά δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Παγκόσμια απειλή από την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ

Οι πέντε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ κατέχουν παράγωγα, η αξία των οποίων είναι διπλάσια από το ΑΕΠ όλου του κόσμου!

Δεν θα πιστεύετε ποιοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα στην Ελλάδα!

Οι ταξιδιώτες από την Αυστραλία, η πλειονότητα των οποίων είναι ομογενείς Έλληνες Αυστραλοί, όχι...

Ο… ιός Credit Suisse σφυροκοπά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Mετά την Silicon Valley Bank ο... ιός Credit Suisse χτυπά τα ευρωπαϊκά και το...

Προ των πυλών τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα;

Τι προβλέπεται κατά την εφαρμογή του μέτρου

Ρύθμιση οφειλών σε 36 έως 72 δόσεις: Πότε «καταφτάνει»

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Δάνεια: 48 πολίτες κρίθηκαν «ευάλωτοι»…

Στο έλεος των τραπεζών και των funds οι Έλληνες δανειολήπτες – Εξωδικαστικός μηχανισμός για 3.500 από τους 60.000

Τιμ Μαγιόπουλος: Ανέλαβε νέος CEO της SVB

Ο Ελληνοαμερικανός Τιμ Μαγιόπουλος (φωτό) είναι πλέον ο νέος διευθύνων σύμβουλος της υπό διαχείριση...

Tέλος χρόνου για τις αιτήσεις του market pass!

Κλείνει τα μεσάνυχτα η πλατφόρμα. Πάνω από 2.300.000 δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη διπλή ή τριπλή δόση

Σφοδρό χτύπημα στις ΗΠΑ από την Moody’s: Υποβάθμισε την προοπτική του τραπεζικού συστήματος!

Σε ένα σκληρό χτύπημα για τον ήδη παραπαίοντα Αμερικανικό τραπεζικό τομέα που ήδη μετρά...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Ψυχρολουσία: Η Ουκρανία… σαμποτάρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ψυχρολουσία με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Έφυγε ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου

Στα 81 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ...

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό ο Στηβ Κακέτσης!

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο Στηβ...

NEWSROOM