Τρίμηνη παράταση για το «Εξοικονομώ»

Οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των επιδοτήσεων μεταθέτουν για τον Μάιο την προθεσμία υλοποίησης των παρεμβάσεων

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο – [email protected]

Έως τις 31 Μαΐου 2023 παρατείνεται η προθεσμία που έχουν οι δικαιούχοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». «Η παράταση, η οποία θα είναι η τελευταία, κρίνεται επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση των εργασιών από τους ωφελούμενους» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και πώς να μην κρίνεται επιβεβλημένη, όταν οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κρατικών επιδοτήσεων υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον έναν χρόνο. Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, που ανέβασαν το κόστος των παρεμβάσεων, αλλά και οι αγκυλώσεις του προγράμματος έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους δικαιούχους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να
ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους. Όπως επισημαίνει σε πρόσφατη επιστολή του το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ, την τελευταία περίοδο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα κατά τη φάση ελέγχου των ήδη ολοκληρωμένων έργων.

Πέραν αυτών παρατηρείται το φαινόμενο να ζητούνται εκ νέου στοιχεία σε έργα τα οποία είχαν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί, και ενώ εκκρεμούσε μόνο η τελική εκταμίευση, η οποία και γι’ αυτό τον λόγο καθυστερεί. «Καθώς η εκταμίευση των έργων θα επιφέρει ρευστότητα σε μηχανικούς και επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κύκλο προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, παρακαλούμε όπως επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχων και τελικής εκταμίευσης στα ολοκληρωμένα έργα» αναφέρει στην επιστολή η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη. Τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα έχει φθάσει και στη Βουλή. «Οι εκταμιεύσεις συνεχίζουν να κινούνται με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες τις αγοράς, οι ελεγκτές υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και ζητούν από τους ωφελουμένους έγγραφα που ο κανονισμός δεν προβλέπει, γεγονός που υποδεικνύει και προβλήματα στη στελέχωση και εκπαίδευση των εξωτερικών συνεργατών του προγράμματος» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This