Τέλος χρόνου για ρύθμιση των χρεών στους δήμους

Must Read

Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν οι πολίτες που οφείλουν στους δήμους να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 72 δόσεις ή να αναβιώσουν παλαιότερες ρυθμίσεις σε έως και 100 δόσεις. Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλος ακίνητης περιουσίας, λογαριασμοί ύδρευσης, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας που έμειναν απλήρωτα στη σκιά της ενεργειακής κρίσης μπορούν να τακτοποιηθούν μέσω της ρύθμισης των 36-72 δόσεων. Οι αιτήσεις για ένταξη στις ρυθμίσεις υποβάλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου του δήµου ή µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή µέσω ειδικής εφαρµογής του αρµόδιου δήµου ή της Κεντρικής Ενωσης Δήµων Ελλάδος.

Με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών παρέχονται διευκρινίσεις για τη νέα ρύθμιση και την αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η υπαγωγή του οφειλέτη συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης στον οφειλέτη της σχετικής απόφασης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης. Εφόσον η πρώτη δόση δεν εξοφληθεί εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, ο αιτών μπορεί να υποβάλει εκ νέου έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι συνολικές οφειλές προς τους δήμους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023, με τις κατωτέρω δόσεις και επιβαρύνσεις, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής κατά την υπαγωγή: α) σε έως 36 δόσεις με επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% σε ετήσια βάση ή β) σε έως και 72 δόσεις με επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 1,5% σε ετήσια βάση.

Για αρρύθμιστες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Φεβρουαρίου 2023 και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλη ενήμερη ρύθμιση δόσεων τμηματικής καταβολής, ο οφειλέτης υποχρεούται εντός μηνός από την επικύρωση της ένταξης να τις ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Οσον αφορά τις 100 δόσεις, αν ο οφειλέτης έχει απολέσει την πάγια ρύθμιση στο παρελθόν, του δίδεται η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση με τους όρους της δεύτερης ευκαιρίας, προς τον σκοπό αναβίωσης των ρυθμίσεων των 100 δόσεων και υπό τον όρο ότι ο οφειλέτης ρυθμίζει το σύνολο των οφειλών του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This