Νέα ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία

Για επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά οι οφειλές τους ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο

Must Read

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Πρόκειται για οφειλές πάνω από το προβλεπόμενο όριο, το οποίο έχει οριστεί στα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Η σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων 10 ημερών με στόχο στις αρχές Σεπτεμβρίου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για πάρα πολλά χρόνια, όμως για διαφόρους λόγους στο τέλος του εργασιακού βίου τους τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη, είχαν χρέος στον ΕΦΚΑ. Με τις ισχύουσες διατάξεις για χρέος μέχρι 20.000 ευρώ εκδίδεται η σύνταξή και παρακρατείται το χρέος αυτό σε 60 δόσεις, έτσι ώστε σε 60 μήνες να έχει εξοφληθεί προς το ταμείο. Εάν, όμως, το χρέος είναι πάνω από 20.000 ευρώ, πρέπει ο πολίτης να πληρώσει τη διαφορά από τα 20.000 ευρώ και πάνω εφάπαξ, και μετά να κάνει αίτηση και να μπει στη ρύθμιση των 60 δόσεων για τα 20.000 ευρώ. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το όριο του χρέους το οποίο θα μπορεί να ρυθμιστεί. «Θα θεσπιστούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για να ξεχωρίσουν αυτοί που χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή πάνω από 6.000 ευρώ αν είναι αγρότες.

Αυτοί που θέλουν πράγματι να πληρώσουν για να πάρουν τη σύνταξή τους και δεν μπορούν και αυτοί οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι πρώτοι πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Οι δεύτεροι ασφαλώς δεν μας ενδιαφέρουν» εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο Action 24. Όσον αφορά τις «τριετίες» στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως θα «ξεπαγώσουν» αφού πρώτα πέσει η ανεργία κάτω από το 10% σε ετήσια βάση. Το υπουργείο θα προσεγγίσει το ζήτημα με έναν τρόπο που να δίνεται διέξοδος στην ανάγκη των εργαζομένων να αυξηθεί ο μισθός τους χωρίς να καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως βάσει του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ. η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% το 2025.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This