Μερίσματα εν μέσω πλειστηριασμών!

Οι τράπεζες μοιράζουν κέρδη στους μετόχους, τα οποία προέρχονται από τις πωλήσεις δανείων και τις κατασχέσεις κατοικιών

Must Read

Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς φαίνεται ότι απέσπασαν το πρώτο θετικό σήμα από τους Ευρωπαίους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας βρέθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Κλόντια Μπουχ και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) Ντομινίκ Λαμπουρεΐ, οι οποίοι είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Νέα πρόκληση

Πρόκειται για μια νέα πρόκληση των ελληνικών τραπεζών, που θέλουν να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους, λόγω των υψηλών κερδών που καταγράφουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από τις μαζικές πωλήσεις δανείων στα ξένα funds και τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Η οριστική απόφαση από τον SSM για τη διανομή μερισμάτων το 2024, που θα κυμαίνονται μεταξύ του 15%-25% των κερδών του 2023, θα ληφθεί μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023 και υπό προϋποθέσεις, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πρόκληση για τους δανειολήπτες. Σημειώνεται πως οι τράπεζες επιθυμούν να επιστρέψουν στη λογική των μερισμάτων μετά και την πώληση του ποσοστού που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου) σε ιδιώτες.

Οι «πληγές»

Οι πρόεδροι του SSM και του SRB αναγνώρισαν την πολύ μεγάλη προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να απαλλαγεί από τη βαριά κληρονομικά της 10ετούς κρίσης και να θεραπεύσει τις «πληγές» του, ενώ βρίσκεται πλέον στα ραντάρ των επενδυτών, όπως έδειξε η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί παράδειγμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και των εθνικών Αρχών – πρόκειται για συνεργασία ζωτικής σημασίας για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει καλύψει μεγάλη απόσταση από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης. Και αυτή είναι μια πολύ καλή είδηση, ακόμη και αν πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε» σημείωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Ντομινίκ Λαμπουρεΐ.

Για «πρόοδο που σημείωσε ο ελληνικός τραπεζικός τομέας» μίλησε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Κλόντια Μπουχ, η οποία ανέλαβε τα νέα καθήκοντα της πριν από λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This