11.1 C
Athens
5-4-2020

Μίνι υπουργικό για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία – Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη, που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της Ε.Ε., προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, ενώ ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναλαμβάνει το συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας, που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ζήτησε τη συμβολή της Εκκλησίας στην ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό. Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι η Εκκλησία θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά του.

Δείτε επίσης: Σύγχρονος «Νοστράδαμος» είχε προβλέψει τον νέο κορωνοϊό από το 1981 και τον είχε ονομάσει Ουχάν-400!

Μέτρα προστασίας ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) απέστειλε χθες επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ι. Βρούτση και τον Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, στην οποία αναγράφει ότι «θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει προς την πολιτεία την ανάγκη υιοθέτησης έκτακτων μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων που θα πληγούν αναπόφευκτα από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ταυτόχρονα, αναφέρει πως θέτει στη διάθεση της πολιτείας τους μηχανισμούς διάχυσης επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε τοπική κλίμακα.

Η επιστολή

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι η ματαίωση των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, μόλις λίγες ημέρες πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων, θα μειώσει σημαντικά τα προσδοκώμενα έσοδα για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τοπική κλίμακα και θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Επιπλέον θεωρείται πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθεί μια πρόσκαιρη κάμψη του τουριστικού ρεύματος, εξ αιτίας του φόβου μετακινήσεων και των ευρύτερων μέτρων προφύλαξης που λαμβάνονται διεθνώς. Για αυτούς τους λόγους απαιτείται η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει παράλληλα με τις υγειονομικές συνέπειες, τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις».

Προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τη διάδοση της υγειονομικής απειλής, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής μέτρα:

Συγκεκριμένα:

Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

[1] Πρόβλεψη για τη μερική αποζημίωση απωλειών από τη δυσανάλογη μείωση του κύκλου εργασιών (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή το μέσο όρο τριών περιόδων).

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

[1] Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος τριμήνου (ανανέωση σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης).

[2] Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του α’ τριμήνου 2020 (καταβολή ΦΠΑ, εισφορών, άλλων φόρων και τελών) μέχρι νεοτέρας.

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια. Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

[3] Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ.

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου.

[2] Μέριμνα για την άμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης».

Δείτε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο – Ενισχύουν με στρατό τον Έβρο

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση των πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές χθες.

Η εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, και κυρίως τα θανατηφόρα κρούσματα στη γειτονική χώρα, έχουν θορυβήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκταση των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Εκπρόσωποι του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της βιομηχανίας και του εμπορίου υπογραμμίζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, σημειώνοντας πως κάποιες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα στη ναυτιλία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.

Αρρυθμία στα εισαγόμενα είδη

Την ίδια στιγμή, μήνυμα ηρεμίας και ψυχραιμίας εκπέμπει το υπουργείο Τουρισμού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού είναι σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός ενεργειών.

Πρώτο δείγμα γραφής αυτής της συνεργασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, θα είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα βρίσκεται σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, κρουαζιερόπλοια, με οδηγίες υγιεινής και ατομικής προφύλαξης.

Δείτε επίσης: «Μπράβο» της Κομισιόν στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα! Η «παγίδα» με τις επικουρικές

Όσον αφορά το εμπόριο, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, «στα εισαγόμενα είδη είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία, καθώς πολλά προϊόντα είναι αποτέλεσμα συμπαραγωγής με την Κίνα, όπου τα εργοστάσια έχουν σχεδόν παγώσει. Για την ώρα δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις για την Ελλάδα. Εάν όμως η ”καραντίνα” της παραγωγής στη Κίνα συνεχιστεί το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, τότε θα επηρεάσει έντονα την οικονομία σε όλον τον κόσμο, ενώ ανάλογες επιπτώσεις θα υποστεί και η ελληνική οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Tο newsbreak δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέλαβαν τους γονείς της 7χρονης! Πυροβολήθηκε από τον μικρό αδελφό της με πιστόλι-μπρελόκ που βρήκε στο σπίτι τους

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται οι γονείς της 7χρονης, η οποία πυροβολήθηκε στο πόδι και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται...

Άρχισαν τα όργανα – 72.000€ για ιστοσελίδα και Instagram από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

72.168 ευρώ κόστισε η κατασκευή της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας «Μαθαίνουμε στο σπίτι», όπως και η δημιουργία εικαστικού υλικού για αναρτήσεις στα social media...

Ενεργοποιείται σύντομα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.5000 ανέργους

Ενεργοποιείται τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας...

Δημοσθένης Σαρήγιαννης, καθηγητής του ΑΠΘ: «Oι μισοί Έλληνες θα προσβληθούν από κορωνοϊό»

Την εκτίμηση ότι ως το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχει μολυνθεί περί το 50% του ελληνικού πληθυσμού, εξέφρασε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο...

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης έζησε την πανδημία (και) στον κινηματογράφο

Ο Πελεγρίνης έζησε την πανδημία πριν από πέντε χρόνια. Σε μια προφητική ταινία με τον τίτλο «Πανδημία» πρωταγωνίστησε το 2015 ο πρώην υφυπουργός Παιδείας...

Πάρτι με άφθονο αλκοόλ, ναρκωτικά και πόρνες διεκόπη από την αστυνομία, επειδή τους «έδωσαν» οι γείτονες!

Να το «κάψουν» με άφθονο αλκοόλ, ναρκωτικά και καλλίγραμμες νεαρές ήθελαν κάποιοι τουρίστες στην Ταϊλάνδη, οι οποίοι έσπασαν την καραντίνα, για να ξεσαλώσουν σε......