Κυριακή 13/6/2021

Η κρίση είναι εδώ και γονατίζει τα νοικοκυριά: Ο μηνιαίος μισθός καλύπτει τις ανάγκες ενός… 15ήμερου

Σε 19 ημέρες εξαντλείται το εισόδημα των μέσων νοικοκυριών, αριθμός που μειώνεται στις 16 ή και λιγότερες ημέρες για τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα. Η οικονομική βιωσιμότητα του μέσου νοικοκυριού προκαλεί ανησυχία, αποτυπώνοντας τις βαθιές πληγές που άφησε στην ελληνική κοινωνία η δεκαετής οικονομική κρίση.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο κατώφλι σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων (υπερχρέωση και φτώχεια). Το 12,9% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα μας. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το ποσοστό της εισοδηματικής επισφάλειας (12,1%) για την έκτακτη ανάγκη κάλυψης δαπάνης 500 ευρώ. Αλλωστε σχεδόν το 80% δηλώνει ότι δεν καταφέρνει να αποταμιεύσει, γεγονός που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ επιτείνει τον κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού.

Δείτε επίσης: Έρχεται το e-katanalotis με συνεχή ενημέρωση για τις τιμές σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα

Την ίδια στιγμή το 16,1% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Τα πολυμελή νοικοκυριά, καθώς και όσα έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, σημειώνουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά (άνω του 20%). Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 105,6 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός οφειλετών υπερβαίνει τα 4.000.000. Το 35,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια). Από αυτά τα νοικοκυριά περισσότερα από 1 στα 5 (22%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίστοιχα 1 στα 5 (18,4%) νοικοκυριά δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρία ΜARC Α.Ε. σε πανελλαδικό δείγμα 800 νοικοκυριών, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά (29,5%) έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία, ενώ 1 στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ότι τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό για την εύρεση εργασίας.

Στα θετικά τώρα η έρευνα καταγράφει για πρώτη φορά διψήφια αύξηση στο ποσοστό των νοικοκυριών που σημείωσε ετήσια αύξηση εισοδημάτων (11,1%). Ως επί το πλείστον, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση ονομαστικών μισθών, στην επανένταξη ανέργων και την αύξηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 68% των νοικοκυριών διατήρησε σταθερή την εισοδηματική του βάση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ