Η σωτηρία των τραπεζών μοναδικό άγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!

Must Read

Σαφές πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην έχουν «χασούρα» οι τράπεζες, έκανε για ακόμα μια φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε μέτρα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Μεσούσης μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια Οικονομία, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με πιο ευνοϊκούς όρους, αφήνοντας, παράλληλα, αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι διευρύνει, προσωρινά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με επιπλέον αγορές ύψους 120 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Επιπροσθέτως, κάνοντας σαφείς τις προτεραιότητές της, που δεν είναι φυσικά οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πληγούν σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε την προσωρινή κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών και την αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) τους για το 2020, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ο εποπτικός βραχίοντας της ΕΚΤ, θέλει να διασφαλίσει ότι οι άμεσα εποπτευόμενες από αυτή τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό γίνονται φανερές.

Μόνο οι τράπεζες θα ξεπεράσουν το σοκ

Αποδεικνύεται -όπως αναμενόταν- ότι ο κορωνοϊός είναι ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, όμως, μόνο οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να προσπεράσουν αυτό το σοκ χωρίς απώλειες, συνεχίζοντας να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υφίστανται προσωρινές δυσκολίες.

Διαβάστε επίσης: Αποζημίωση 500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που έπληξε ο κορωνοϊός

«Τα εποπτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν, αποσκοπούν στο να στηρίξουν τις τράπεζες, για να εξυπηρετούν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της πίεσης στο προσωπικό τους», δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Οι τράπεζες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις θετικές συνέπειες από τα μέτρα αυτά, για να στηρίξουν την οικονομία και όχι για να αυξήσουν τα διανεμόμενα μερίσματα ή τις κυμαινόμενες αποδοχές», εξήγησε ο Ενρία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τα μέτρα απαραίτητα και τον κορωνοϊό «μεγάλο σοκ» που «απαιτεί συντονισμένη απάντηση». Με την ανακοίνωση των μέτρων, το γερμανικό χρηματιστήριο έκανε βουτιά, ενώ, λίγο αργότερα, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε πως είναι ανάγκη να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές βοήθειες προς τις επιχειρήσεις. «Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών», είπε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This