Εξ οικείων τα βέλη: Η Μιράντα δίνει κακό βαθμό στον Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου

Το ΚΕΦΙΜ των Μιράντας Ξαφά, Αριστείδη Χατζή, Αλέξανδρου Σκούρα και Γρηγόρη Βαλλιανάτου κατατάσσει την Ελλάδα 25η στους «27» της ΕΕ

Must Read

Όταν έχεις τέτοιους φίλους… Η Μιράντα Ξαφά δεν έκρυψε ποτέ τις στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Βρίσκονταν κοντά φύσει και θέσει με τον πατέρα του Κυριάκου και τις ιδέες του περί Πολιτικής.

Ωστόσο, διόλου κολακευτική είναι η βαθμολογία στον νυν πρωθυπουργό μας για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Εστία». Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, στο οποίο είναι επικεφαλής η οικονομολόγος, «πετσοκόβει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Το δημοσίευμα της «Εστίας»

«ΠΛΗΓΜΑ εξ οικείων εδέχθη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου. Το φιλικό προς αυτόν Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το Cato Institute και το Frazer Institute κατατάσσει με έκθεσή του την Ελλάδα 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της Εε, όσον αφορά στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών.

Τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΚΕΦΙΜ είναι φιλικά προ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά η πραγματικότης επιβάλλεται ενίοτε αφ’ εαυτής. Πρόεδρος του Κέντρου είναι ο επικοινωνιολόγος Αλέξανδρος Σκούρας και μέλη του οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού Τάσος Αβραντίνης, Λεωνίδας Κόσκος (του Hellenic American University) και Αριστείδης Χατζής. Επίσης ο βιογράφος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Δημήτρης Δημητράκος, η διατελέσασα σύμβουλος του πατρός του κ. Μητσοτάκη Μιράντα Ξαφά και ο γνωστός Γρηγόρης Βαλλιανάτος. Στο παρελθόν μάλιστα ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει σε εκδήλωση του συγκεκριμένου Κέντρου, με θέμα «Ελλάδα 2021, ελευθερία και ευημερία».

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ για τις Ατομικές Ελευθερίες στην Ελλάδα αναφέρεται:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Εε στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών του Cato Institute και του Fraser Institute για το 2021 (έτος με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα), ψηλότερα μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Οι μεγαλύτερες αδυναμίες σημειώνονται στα πεδία της νομοκρατίας (κράτος δικαίου), της ελευθερίας στις ανθρώπινες σχέσεις, και της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.

Η κατάταξις της Ελλάδας στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών είναι σχετικά καλύτερη σε σύγκριση με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, καθώς στην γενική κατάταξη η χώρα μας βρίσκεται στην 52η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Η ανάλυση που ακολουθεί εστιάζει στην επίδοση της Ελλάδας στα βασικά πεδία του Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών, επιχειρώντας να καταδείξει τα πεδία στα οποία εντοπίζονται αδυναμίες και να προτείνει σχετικές λύσεις. Τα βασικά πεδία της ατομικής ελευθερίας που αξιολογεί ο δείκτης είναι τα ἑξῆς: [Σε παρένθεση η βαθμολογία]

• Νομοκρατία (Κράτος Δικαίου)[5,85]

• Ελευθερία στις ανθρώπινες σχέσεις [7,50]

• Ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης [7,63]

• Θρησκευτική ελευθερία [7,99]

• Ελευθερία της μετακίνησης [8,23]

• Πρόσβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην κοινωνία των πολιτών [8,76]

• Ασφάλεια και προστασία» [9,29].

Επισημαίνεται ακόμη ότι επαρατηρήθη καθίζησις στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών από το 2009, ενώ κατά την περίοδο 2020-2021 σημειώνεται επιδείνωσις. Συγκεκριμένως αναφέρεται:

«Η οικονομική κρίση επηρέασε τους φιλελεύθερους πολιτικούς θεσμούς, καθώς η βαθμολογία της χώρας μας στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών υποχώρησε από 8,63 το 2009 σε 7,89 το 2021 (με άριστα το 10), σημειώνοντας πτώση 0,74 μονάδων. Η μείωση αυτή οδήγησε σε πτώση 11 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς η Ελλάδα έπεσε από την 41η θέση το 2009, στην 52η θέση το 2021. Το 2021 η Ελλάδα σημείωσε την χαμηλότερη βαθμολογία από το 2000, περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών, γεγονός που οφείλεται στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε βασικά δικαιώματα εξ αιτίας της πανδημίας COVID-19. Το γεγονός, όμως, ότι σημείωσε παράλληλα και την χειρότερη κατάταξη από το 2000 οφείλεται στο ότι η βαθμολογία της υποχώρησε περισσότερο απ’ ὅ,τι στις χώρες με παρόμοια βαθμολογία».

Και παρακάτω:

«Στη νομοκρατία, η κακή επίδοση οφείλεται κυρίως στον υποδείκτη που μετράει την αποτελεσματικότητα, τη μεροληψία και την ανεξαρτησία της ποινικής δικαιοσύνης. Στην ελευθερία στις ανθρώπινες σχέσεις, η κακή επίδοση οφείλεται κυρίως στον υποδείκτη που μετράει τα δικαιώματα στο διαζύγιο και την κληρονομιά. Η χαμηλή αυτή βαθμολόγηση προέρχεται από την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων στον δείκτη Social Institutions & Gender Index, του Οοσα. Μια πιθανή ερμηνεία αυτής της βαθμολογίας είναι το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία τα δικαιώματα είναι δυνατό να περιοριστούν για ένα μέρος του πληθυσμού από την Σαρία, μολονότι μετά τον Ν. 4964/2022 προβλέπεται ότι για να εφαρμοστεί η Σαρία σε περιπτώσεις αστικών διαφορών πρέπει πλέον να συμφωνούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδάλλως επιλαμβάνονται τα πολιτικά δικαστήρια.

Στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης η χαμηλή επίδοση οφείλεται κυρίως στον υποδείκτη που μετράει τον βαθμό που μεμονωμένοι δημοσιογράφοι παρενοχλούνται (π.χ. απειλούνται με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, ξυλοκοπούνται ή σκοτώνονται) από κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς φορείς ενώ ασκούν νόμιμες δημοσιογραφικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα σημειώνει την καλύτερη επίδοση στα πεδία της ασφάλειας και της προστασίας, και της πρόσβασης στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην κοινωνία των πολιτών.

Ωστόσο, στην υποκατηγορία που αξιολογεί τη λειτουργία των φιλελεύθερων (ελεγκτικών) μηχανισμών του κράτους (II Functioning of government) η Ελλάδα βαθμολογείται με 7,14 στα 10, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση ανάμεσα στις 24 χώρες της κατηγορίας “full democracy”, αλλά και τη χαμηλότερη επίδοση της χώρας μας στις 5 υποκατηγορίες που αξιολογεί ο δείκτης. Η χαμηλή βαθμολογία οφείλεται κυρίως στην αδυναμία θεσμών όπως η Βουλή και οι Ανεξάρτητες Αρχές να λειτουργήσουν ως θεσμικά αντίβαρα στην κυβέρνηση και το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist ευθυγραμμίζεται με τις διαπιστώσεις του Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών και άλλων σχετικών εκθέσεων στο πλαίσιο της ελευθερίας του Τύπου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ὅτι:

“Ἡ Ελλάς συνεχίζει να υφίσταται κυρώσεις στον κατάλογο κάποιων δεικτών ελευθερίας. Υπάρχει ελευθερία εκφράσεως και σταθερή παρουσία μέσων ενημερώσεως με ποικιλία απόψεων. Υπάρχουν όμως τεκμήρια ότι δημοσιογράφοι δεν είναι απολύτως ελεύθεροι να διερευνούν κάποια θέματα και μπορεί να αντιμετωπίσουν βαρειές ποινές αν καταδικασθούν”».

Τα συμπεράσματα μιλούν από μόνα τους. Περαιτέρω σχολιασμοί περιττεύουν…»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This