DBRS: Αξιολόγηση για θέματα διακυβέρνησης και διαφθοράς – Στον…πάτο η Ελλάδα στην κατάταξη για το Κράτος Δικαίου

Άφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας

Must Read

Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας με ΒΒΒ (low) προχώρησε ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, το βράδυ της Παρασκευής, διατηρώντας σταθερές προοπτικές.

Ο DBRS ήταν από τους πρώτους που είχαν δώσει στη χώρα επενδυτική βαθμίδα στις αρχές Σεπτεμβρίου, κίνηση την οποία ακολούθησαν οι S&P και Fitch. Ο μόνος οίκος που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα είναι ο Moody’s, που αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Όπως εξηγεί ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η σταθερή τάση αντανακλά την άποψή του ότι τα ρίσκα για την αξιολόγηση είναι ισορροπημένα. Οι υγιείς οικονομικές επιδόσεις μαζί με την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα βοηθήσουν τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να παραμείνει σε απότομη πτωτική τροχιά στο μέλλον. Μετά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας μετριάζεται σε περίπου 2% και αναμένεται να παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο την περίοδο 2024-2025.

Η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προβλέπονται πάνω από 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023, θα βοηθήσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, μετά το εκτιμώμενο 160% του ΑΕΠ πέρυσι. Ακόμη, σύμφωνα με το olympia.gr, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική, η οποία μαζί με υψηλότερες επενδύσεις, που υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναμένεται να αυξήσουν το δυναμικό του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που ολοένα και αυξάνονται επηρεάζουν το εμπόριο και οι πιο σοβαρές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία, που απορρέουν από τις τρέχουσες στενές συνθήκες χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη και ασθενέστερα δημόσια οικονομικά.

Εντούτοις, υπάρχει κι ένα σκέλος της έκθεσης που αναφέρεται σε θέματα που επηρεάζουν την αξιολόγηση της χώρας μας! Πρόκειται για τα περιβαλλοντικά, τα κοινωνικά και τα θέματα διακυβέρνησης:

  • Περιβαλλοντικοί (Ε) Παράγοντες

Δεν υπήρχαν περιβαλλοντικοί παράγοντες που να είχαν σημαντική ή σχετική επίδραση στην πιστωτική ανάλυση.

  • Κοινωνικοί (S) Παράγοντες

Ο παράγοντας Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα επηρεάζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκχωρηθεί. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας που εκτιμάται σε 23.173 USD το 2023 ήταν σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με το αντίστοιχο της ευρωζώνης. Αυτός ο παράγοντας έχει ληφθεί υπόψη στο δομικό στοιχείο οικονομικής δομής και απόδοσης.

  • Παράγοντες Διακυβέρνησης (G).

Οι παράγοντες Ισχύς των Θεσμών, Διακυβέρνηση και Διαφάνεια επηρεάζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκχωρηθεί. Σύμφωνα με τους Δείκτες Διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 η κατάταξη της Ελλάδας τόσο για το Κράτος Δικαίου (59,9 εκατοστημόριο) όσο και για την Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα (66,5 εκατοστημόριο) ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Οι παράγοντες Δωροδοκία, Διαφθορά και Πολιτικός Κίνδυνος είναι επίσης σημαντικοί για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερη απόδοση από τον μέσο όρο της ΕΕ στον δείκτη «Έλεγχος της Διαφθοράς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This