Παράταση των μέτρων στήριξης ζήτησε από την ΕΕ ο Μητσοτάκης – Αδιέξοδο για τον ευρωπροϋπολογισμό

Το άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Must Read

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν κατάφερε να καταλήξει σε ομοφωνία για το «ξεκλείδωμα» του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ) με στόχο την επαναφορά της οικονομίας της ΕΕ μετά την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τον Δεκέμβριο θα ασχοληθεί η ΕΕ με την Τουρκία και τις επιδιώξεις της σε «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως χαρακτηριστικά είπε η Άγκελα Μέρκελ! Αμφισβητούμενα, μάλιστα. Πόσο πιο ξεκάθαρη να γίνει η γερμανική γραμμή;

Αδιέξοδο με Ουγγαρία, Πολωνία

Όπως αναμενόταν, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στην επίλυση της διαμάχης με Πολωνία και Ουγγαρία, ώστε να «απελευθερωθεί» το πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης για τα μέλη της ΕΕ.

Στην αρχή της τηλε-συνόδου κορυφής, οι ομιλίες των ηγετών (που δεν ξεπέρασαν συνολικά τα 20 λεπτά) επικεντρώθηκαν στο να μην επιδεινώσουν τις υπάρχουσες εντάσεις. «Εν πάση περιπτώσει, θέλαμε να αποφύγουμε μια δραματική σειρά γεγονότων και το καταφέραμε», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Υπάρχει συναίνεση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά όχι για τον μηχανισμό κράτους δικαίου», δήλωσε σχετικά η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Αυτό (βέτο) σημαίνει … πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με την Ουγγαρία και την Πολωνία».

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης φαινόταν να είσαι σε καλό δρόμο για να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο – ώσπου η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο. Αντιτάχθηκαν σε έναν νέο «μηχανισμό κράτους δικαίου» που θα επέτρεπε στο μπλοκ να αρνηθεί κονδύλια σε χώρες που παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες – κάτι που κατηγορούνται τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία.

«Εκατομμύρια επιχειρήσεις περιμένουν μια απάντηση» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε «αυτό το πακέτο είναι απαραίτητο για την οικονομική μας ανάκαμψη» και ότι πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. H πλειοψηφία συμφώνησε με τον συμβιβασμό».

Κατάθεση σχεδίων για τον εμβολιασμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν τα σχέδιά τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Οι προτεραιότητες εμβολιασμού είναι παρόμοιες στα περισσότερα κράτη μέλη, πρώτα το ιατρικό προσωπικό και μετά τα ευάλωτα άτομα», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλε- συνάντηση με τους ηγέτες της ΕΕ.

Αναφορικά με τον κορvνοϊό τα ζητήματα που τέθηκαν, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, ήταν τα τεστ, ο εμβολιασμός, η άρση των περιορισμών και ο συντονισμός. Σχετικά με τις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μας λέει η υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας, που είναι το πολύ πολύ πρώτο βήμα, για να είναι δυνατόν να βγουν στην αγορά για τη BioNTeck και τη Moderna, θα μπορούσε να συμβεί νωρίς το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου εάν όλα προχωρήσουν τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «εργαζόμαστε σε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο ζήτημα της επικοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων».

Μητσοτάκης: «Τα μέτρα στήριξης να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021»

O Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες, βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Στη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο δεύτερο κύμα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Πρωθυπουργός τέλος, ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Δεν άλλαξε κάτι, το Δεκέμβριο θα ασχοληθεί η ΕΕ με την Τουρκία και τα «αμφισβητούμενα ύδατα στην Αν. Μεσόγειο».

«Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, σε μια μικρή αλλά ενδεικτική παρέμβαση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η χώρα μας στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων…

«Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν», είπε μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This