Ελλάδα και Κύπρος επιστρέφουν στη Συρία! Θέμα χρόνου η επίσημη επαναλειτουργία των Πρεσβειών

Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή.

Must Read

Οι πρεσβείες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν την επίσημη λειτουργία τους στη Συρία, όπως αναφέρει το lorientlejour.com.

Σύμφωνα με Σύρο διπλωμάτη όπως μετέδωσε το Sham FM, οι πρεσβείες της Κύπρου και της Ελλάδας άνοιξαν ξανά στη Δαμασκό πριν από έξι μήνες (πριν έναν χρόνο η Ουγγαρία), με τον διορισμό υπευθύνων.

«Αυτό δεν ανακοινώθηκε για να αποφευχθούν οι ευρωπαϊκές πιέσεις στις τρεις χώρες. Τα πρόσφατα γεγονότα αφορούν μόνο την ενοικίαση ενός νέου κτιρίου αφιερωμένου στην Πρεσβεία της Κύπρου, προς το παρόν δεν υπάρχει πρωτοβουλία για τη βελτίωση της διπλωματικής εκπροσώπησης με αυτές τις χώρες», φέρεται να είπε ακόμα.

Ο Συριακός Δικηγορικός Σύλλογος υπέγραψε σύμβαση με τον Chargé d’Affaires της Κυπριακής Πρεσβείας στη Συρία, Σίβακ Αβεντίσιαν, για να ενοικιάσει ένα νέο ακίνητο για την πρεσβεία στη Δαμασκό. Η σύμβαση μίσθωσης υπογράφηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών Συνταξιοδοτήσεων στη Συρία, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Firas Fares και τον Αβεντίσιαν.

Η πρεσβεία θα εκμισθώσει την ιδιοκτησία του Ιδρύματος στο No. 3161, που βρίσκεται στη συνοικία των διπλωματών, Abu Rummaneh, στη δυτική Δαμασκό.

Τον Μάιο του 2020, η Ελλάδα όρισε την πρώην πρέσβη στη Συρία και τη Ρωσία, Τασία  Αθανασίου, «ειδική απεσταλμένη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Συρία», αλλά οι διαδικασίες του ανοίγματος της ελληνικής Πρεσβείας έμειναν πίσω λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα μάλιστα με την Sara Salloum η οποία ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες στο Twitter, στα κτήρια των πρεσβειών της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Σερβίας, είχαμε την ανύψωση της σημαίας των χωρών τους δίπλα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

International Crisis Group: Επέκταση των συμμάχων στον αραβικό κόσμο

Μέσω αυτής της κίνησης, η Αθήνα και η Λευκωσία θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή.

«Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι σχέσεις με τη Συρία και τη Λιβύη ήταν εξαιρετικά σημαντικές στο παρελθόν. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία ελπίζουν να επεκτείνουν το δίκτυο συμμάχων τους στον αραβικό κόσμο μέσω της Δαμασκού», δήλωσε ο Berkay Mandiraci, εμπειρογνώμονας για την Τουρκία στο International Crisis Group.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Τσεχία, έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This