Τετάρτη 4/8/2021

Υποσχέσεις για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά… κάποια στιγμή

Εξαγγελίες Μητσοτάκη από την Αστυπάλαια, όπου βρέθηκε με αφορμή την «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στο νησί

Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι το επόμενο βήμα μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει στον φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Αστυπάλαια. Αυτό το βήμα θα γίνει, όπως είπε, «όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας»…

Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί με αφορμή την επένδυση της Volkswagen Group, που έχει στόχο να καταστεί η Αστυπάλαια το πρώτο «πράσινο» και ηλεκτροκίνητο νησί της Μεσογείου.

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Αστυπάλαια: ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί» είπε: «Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οφέλη που θα επιφέρει το πρόγραμμα μετατροπής του νησιού σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με τη Volkswagen. «Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, διαφήμιση του νησιού σας σε όλο τον κόσμο, φτηνότεροι λογαριασμοί» είπε, μεταξύ άλλων.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess και παρευρέθηκε στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από τη Volkswagen στις τοπικές Αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό). Επίσης, επισκέφθηκε τον παραδοσιακό φούρνο Ηλιάνα της Αστυπάλαιας, που εξάγει τα προϊόντα του στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ, απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του, είπε πως «είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές και στους δικούς μας τόπους, αρκεί να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα». Επίσης, αναφερόμενος στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μίλησε και για τη μείωση του ΦΠΑ.

Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο του νησιού Νίκο Κομηνέα, ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στην περιοχή του ιστορικού κάστρου, στη Χώρα και επισκέφθηκε τους περίφημους ανεμόμυλους. Ακολούθως επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας και συνεχάρη το νοσηλευτικό προσωπικό του νησιού για το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων, που είναι πάνω από 70%.

Το πρόγραμμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας βασίζεται κυρίως στην αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά και στην αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με εναλλακτικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπως είπε ο Herbert Diess, η ιδέα ανήκει στον πρωθυπουργό και κρίθηκε εξαρχής ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού -μεταξύ άλλων- δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι μέσα σε δυο τρία χρόνια, αντί για μία ή δύο δεκαετίες που θα χρειάζονταν σε διαφορετική περίπτωση.

Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ. Περίπου 10.000.000 ευρώ ακόμα θα είναι το κόστος των έργων πρώτης φάσης ηλεκτροπαραγωγής χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ