Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξορκίζει» την αποτυχία κάνοντας το μαύρο άσπρο!

Μακρύς ο κατάλογος με τις λανθασμένες επιλογές του πρωθυπουργού που «βαφτίστηκαν» επιτυχίες, για να «χτίσει» ένα... πήλινο success story

Must Read

O εξωραϊσμός των αποτυχιών, των λαθεμένων επιλογών, των αδυναμιών, της κατάργησης δικαιωμάτων και η μετατροπή τους σε τάχα επιτυχείς και καινοτόμες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής είναι αναμφισβήτητα βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, με τη βοήθεια των φιλικών του μέσων ενημέρωσης, αλλά και της ισχνής αντιπολίτευσης, πορεύεται μέχρι τώρα χωρίς μεγάλες απώλειες.

  • Από τον
    Πάνο Σώκο

Ο κατάλογος των αποτυχιών, των λαθεμένων επιλογών, των αλλαγών για την εξυπηρέτηση λίγων και εκλεκτών, που βαφτίστηκαν επιτυχίες είναι μακρύς και η σελίδα δεν φτάνει, αλλά θα καταγράψουμε τις πιο κραυγαλέες.

1. Η αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι δεδομένη και την πιστοποιούν οι σχεδόν 15.000 θάνατοι. Πριν από μερικές μέρες ξεπεράσαμε σε θανάτους ακόμα και τη Σουηδία, που δεν επέβαλε ούτε μία μέρα lockdown. Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για «φως στο τούνελ» δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Όμως η κυβέρνηση με σαράντα θανάτους καθημερινά ακόμα και σήμερα μιλάει για «επιπεδοποίηση και πλήρη έλεγχο» της πανδημίας, αποκλείει περιοριστικά μέτρα καθολικής κλίμακας και συμπεριφέρεται σαν να έχει περάσει η πανδημία

2. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αποτύχει. Μόνο το 57% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Ουσιαστικά η κυβέρνηση το έχει εγκαταλείψει, αφού πρόλαβε να διχάσει τον κόσμο με τις απαγορεύσεις και την τακτική που ακολούθησε. «Ποιος φταίει;» ρωτήθηκε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης. «Σίγουρα όχι η κυβέρνηση πάντως…» απάντησε (στον ΣΚΑΪ), επιρρίπτοντας στη συνέχεια τις ευθύνες και πάλι στους πολίτες. Όμως στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος, δηλώνουν ότι η ανοσία έχει επιτευχθεί, γιατί συνυπολογίζει και το ποσοστό αυτών που νόσησαν. Η αποθέωση της παραπλάνησης και του μαύρου σε άσπρο.

3. Πριν από μερικές μέρες αποφασίστηκε η πώληση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία ο βασικός μέτοχος, που είναι το Δημόσιο, δεν θα πάρει μέρος, με το ποσοστό του να πέφτει στο 34%. Κι όμως η κυβέρνηση ακόμα και σε αυτό το οφθαλμοφανές ξεπούλημα κάνει το μαύρο άσπρο. «Το Δημόσιο με το μειοψηφικό ποσοστό θα έχει κυρίαρχο ρόλο», λένε οι υπουργοί και ανερυθρίαστα τονίζουν ότι η πώληση είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση προς όφελος των καταναλωτών και για καλύτερες και φθηνές υπηρεσίες.

4. Το κύμα της ακρίβειας έχει κάνει την εμφάνισή του, απομυζώντας το ήδη χαμηλό εισόδημα του κόσμου. Όμως και πάλι δεν φταίει η κυβέρνηση. «Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης», είπε πριν από μερικές μέρες και πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης! Όμως, δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί, ενώ η ανάπτυξη φέρνει αυξήσεις στις τιμές, την ίδια στιγμή κρατάει στάσιμους τους μισθούς και τις συντάξεις.

5. Παρά το γεγονός ότι με την πανδημία το ΕΣΥ ξεπέρασε τα όριά του, η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικές κινήσεις για την ενίσχυσή του. Το άφησε να καρκινοβατεί. Και τώρα μεθοδεύει την ιδιωτικοποίησή του, μέσω της πρωτάκουστης θεωρίας, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατύπωσε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία «Δημόσιο δεν είναι μόνο το κρατικό, αλλά και το ιδιωτικό…». Ηδη ορισμένες λειτουργίες των νοσοκομείων περνάνε σταδιακά σε ιδιώτες. Πώς τα ονομάζει όλα αυτά η κυβέρνηση; Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας…

6. Όσοι νομίζατε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη βόρεια Εύβοια ήταν αποτέλεσμα της ολιγωρίας και της προχειρότητας που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός τα πρώτα 24ωρα και της επιτελικής ανικανότητας κάνετε λάθος! Ήταν αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, των ισχυρών ανέμων (μόνο που φυσούσαν άνεμοι δύο μποφόρ εκείνες τις ημέρες) και κυρίως της κλιματικής αλλαγής, την οποία πολύ όψιμα θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης!

7. Η κατάργηση του 8ώρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο αποκλεισμός 25.000 παιδιών από τα ΑΕΙ, η ουσιαστική εξομοίωση των πτυχίων των κολεγίων με τα πανεπιστημιακά πτυχία, ο τζόγος με την επικουρική ασφάλιση δεν είναι αποκαθήλωση κεκτημένων δικαιωμάτων δεκαετιών προς όφελος λίγων και εκλεκτών… Είναι εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις.

8. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων. Εκεί συντάσσονται επί της ουσίας τα νομοσχέδια, από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αυτή η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων ονομάζεται «επιτελικό κράτος». Είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις το επιτελικό κράτος, έχει πει ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης… Θαύμα θαύμα!

9. Το μνημόνιο ΤουρκίαςΛιβύης είναι σε ισχύ ενάμιση χρόνο τώρα και έχει καταγραφεί σαν μια μεγάλη ήττα της κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα. Οι Τούρκοι αλωνίζουν στη Μεσόγειο ανενόχλητοι, αφού κανένας σύμμαχός μας δεν αντέδρασε και κανένας δεν δέχθηκε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, πλην κάποιων ανακοινώσεων και προφορικών αντιδράσεων. Η κυβέρνηση όμως μιλάει για… διεθνή απομόνωση της Τουρκίας, της οποίας το αυτί φυσικά δεν ιδρώνει.

10. Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η κάμερα έδειξε ότι μίλησε σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα, ενώ δεν συνάντησε κανέναν σημαντικό ξένο ηγέτη (σ.σ.: συναντήθηκε όμως με τον πρόεδρο της… FIFA!). Κι όμως η κυβέρνηση επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη επισφράγισε την αναβάθμιση της θέσης της χώρας, λόγω του κύρους του πρωθυπουργού.

11. Ο πρωθυπουργός προχωρά ακάθεκτος στην αποϊδεολογικοποίηση της Ν.Δ., για την οποία πλέον δέχεται σφοδρή κριτική ότι απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της. Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει. Στη ΔΕΘ δήλωσε ότι «δεν έχω αριστερόμετρο και δεξιόμετρο» κι αυτό το συνονθύλευμα που δημιουργεί το ονομάζει «σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία».

Τα «πιστεύω» του Κυριάκου για τον λαό

Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» κατάργησε, στο όνομα της ατομικότητας στην οποία πιστεύει, ακόμα και την έννοια του… λαού, γράφοντας ότι είναι μια γενικόλογη έννοια! «Πιστεύω σε μια ανοιχτή κοινωνία, όπου γεφυρώνεται η ατομική ελευθερία με τη συλλογική ευημερία. Με την προσωπική πρόοδο να αυξάνει παράλληλα και τον εθνικό πλούτο. Ώστε να ακολουθεί η Πολιτεία, που θα τον κατανέμει δίκαια και με ευαισθησία απέναντι στους πιο αδύναμους. Προϋπόθεση, όμως, για κάτι τέτοιο είναι η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη να μη χάνεται σε γενικόλογες έννοιες, όπως “λαός”» έγραψε.

Προφανώς για τον πρωθυπουργό δεν έχει καμία αξία αν το πρώτο άρθρο του Συντάγματος λέει ότι «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα», αν ο όρκος που έχει δώσει λέει: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This