Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Σύντομο ανέκδοτο η Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις!

Σε τοίχο σιωπής έχει πέσει η έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών. Οι κρίσιμοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν ποτέ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το πιο σύντομο ανέκδοτο στη μακρόχρονη κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου αποδεικνύεται η εξεταστική επιτροπή που υποτίθεται πως ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Εντός των επομένων ημερών ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων κλείνει, ύστερα από μόλις τρεις εβδομάδες συνεδριάσεων και επτά ημέρες καταθέσεων!

Επειτα από πολλαπλά συναπτά μίνι κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα της Ν.Δ., οι πλέον κρίσιμοι μάρτυρες δεν θα προσέλθουν στην Εξεταστική προκειμένου να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν, με αποτέλεσμα καμία από τις πλευρές της πολύκροτης υπόθεσης να μην έχει φωτιστεί. Μετά και τη νέα άρνηση της πλειοψηφίας για κλήση επιπλέον μαρτύρων την περασμένη Πέμπτη, οι καταθέσεις και συνεπακόλουθα οι εργασίες της Εξεταστικής ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να περνά τελικώς το κατώφλι της Εξεταστικής και να ζητεί εξηγήσεις από το σύστημα Μαξίμου για την απόπειρα παρακολούθησής του.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη άφηναν εδώ και ημέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στην Εξεταστική, καθώς, ανάμεσα στα άλλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ανακόλουθος νομιμοποιώντας τη διαδικασία παρωδία, την οποία ο ίδιος καταγγέλλει με πάθος. Εκείνοι -και ήταν πολλοί- που εισηγούνταν στον πρόεδρο του κόμματος να μην καταθέσει στην Εξεταστική επέμειναν μέχρι τέλους πως επικοινωνιακά δεν έχει πολλά να κερδίσει. Τελικώς επικράτησαν οι φωνές εκείνες που εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα προκειμένου να μην θαφτεί η υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη και η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Μετά την κατάθεσή του θα απομένει μόνο η γραπτή απάντηση της εκπροσώπου της εταιρίας Intellexa στα ερωτήματα που της έθεσαν οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής και βεβαίως η σύνταξη και η κατάθεση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων. Ενα είναι σίγουρο. Η Νέα Δημοκρατία θα αυτοαθωωθεί ακόμη μία φορά μέσα από το πόρισμά της, στο οποίο θα επιμένει πως όλα έγιναν καλώς και «θεσμικώς», και πως κανένα εις βάρος της στοιχείο δεν ευρέθη.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Βουλή: «Άδειασαν» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ οι κοινωνικοί φορείς

Οσο για την αντιπολίτευση, η καταγγελία της θεωρείται δεδομένη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αρκεί πλέον. Εξάλλου, εδώ και αρκετές ημέρες τα κόμματα μοιάζουν σαν απλώς να περιμένουν το αναπόφευκτο, το ήδη και εδώ και έναν μήνα προδιαγεγραμμένο τέλος της Εξεταστικής Επιτροπής δηλαδή, μη μπορώντας να πράξουν κάτι για να σταματήσουν τη Ν.Δ., η οποία διαθέτει την πλειοψηφία κι έτσι έχει το πάνω χέρι.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται, πάντως, τα πορίσματα των κομμάτων. Πώς θα καταφέρουν, άραγε, να συντάξουν τα κείμενά τους τα κόμματα, εφόσον η πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη; Ιδίως η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς δεν δύναται να επικαλεστεί αποσπάσματα καταθέσεων που η ίδια θεωρεί πως καλύπτονται από το απόλυτο απόρρητο…

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα πλείστα όσα «γαλάζια» προσκόμματα και παρά την εξαιρετικά βραχύβια διάρκειά της, η Εξεταστική Επιτροπή αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιμένει να αρνείται να δώσει εξηγήσεις για όσα αποκαλύφθηκαν. Πλέον κομβικός μάρτυρας αποδείχθηκε ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος μίλησε για όλα -και μάλιστα με αποδείξεις και ονόματα-, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς όλο το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οπως αποκάλυψε, η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης έγινε κατόπιν εντολής Κοντολέοντα στις 29 Ιουλίου, την ίδια ακριβώς ημέρα δηλαδή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στην ΑΔΑΕ και τρεις μόλις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Για να αποδείξει τα λεγόμενά του προσκόμισε στην Εξεταστική και τα πρακτικά του ελέγχου της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, τα οποία φανερώνουν αφενός ότι η καταστροφή του μηχανήματος έλαβε χώρα την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου και αφετέρου ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε να ελεγχθεί από την Αρχή. Πρόβαλε δηλαδή το απόρρητο ακόμη και έναντι της από το Σύνταγμα αρμόδιας να την ελέγξει ΑΔΑΕ! Οι αναφορές του Χρήστου Ράμμου «έχουμε πέσει σε τοίχο σιωπής» και «ο έλεγχος είναι ευνουχισμένος» είναι οι πλέον χαρακτηριστικές της μαραθώνιας κατάθεσής του.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν ορισμένες εξηγήσεις για την εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία στην οποία προέβη όσον αφορά την εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, αναφερόμενος σε έγγραφο αίτημα της ΕΥΠ προς την εταιρία κινητής τηλεφωνίας για ταυτοποίηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, η εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως δεν το είχε υπογράψει, ενώ υπάρχει θεώρηση της υπογραφής από αστυνομικό αποσπασμένη στην υπηρεσία. Τι έχει συμβεί, άραγε;

Δεν γνωρίζει, δεν άκουσε, δεν ξέρει τίποτα

Μετά την κατάθεση του Χρήστου Ράμμου, που υπήρξε καταπέλτης, ακολούθησαν οι μαρτυρίες δύο προσώπων που δεν κατάφεραν να κάνουν τα μέλη της Εξεταστικής σοφότερα, είτε από σκοπιμότητα είτε λόγω άγνοιας. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΚΡΙΚΕΛ που έχει συνάψει συμβάσεις με την ΕΥΠ Σταμάτης Τρίμπαλης κατέθεσε λίγο πολύ πως δεν γνωρίζει, δεν είδε, δεν άκουσε για τις σχέσεις της εταιρίας με πρόσωπα και επιχειρηματίες-κλειδιά, διαψεύδοντας επί της ουσίας τα σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Κατέθεσε συγκεκριμένα πως δεν γνωρίζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πως δεν έχει σχέση με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, πως ουδέποτε συνεργάστηκε με την ΕΥΠ και πως δεν σχετίζεται με το Predator.

Οσο για την προσωρινή διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, ο έλεγχος της Αρχής στην ΕΥΠ δεν αφορούσε τελικώς παρά μόνο το αν έχει υπάρξει σύμβαση του Δημοσίου με την ΚΡΙΚΕΛ ή άλλη εταιρία που προμήθευσε το Predator.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλή: «Άδειασαν» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ οι κοινωνικοί φορείς

Πυρά κατά του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ - Αναφορές σε αντισυνταγματικότητες και παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τι δεν είπε ο Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις των στρατηγών

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για το μέγα σκάνδαλο των...

«Μαυρίστε τον!» – Ολομέτωπη επίθεση σε Μητσοτάκη από πρώην «γαλάζιους»

Με κύριο «στόχο» το σκάνδαλο των υποκλοπών, δύο πρώην «γαλάζιοι» εξαπέλυσαν μέσω Twitter μια...

«Η Τρίπολη θα γίνει hub … η Ελλάδα κέντρο φαρμάκου για όλη την Ευρώπη»...

Σέλφι, βόλτες στα μαγαζιά, ακόμα και… στιλιστικές απόψεις, περιλάμβανε το «μενού» της επίσκεψης του...

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ντογιάκο για τις υποκλοπές: «Όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε νωρίτερα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο...

Συνάντηση Τσίπρα-Ντογιάκου για τις υποκλοπές

Στον Άρειο Πάγο μετέβη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος...

«Χαστούκι» από το ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα δημοτικά συμβούλια

Στον αέρα τινάζεται ολόκληρη η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική θητεία των δημοτικών συμβουλίων στους δήμους...

Νέα… κωλοτούμπα Άδωνι για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο...

«Μετωπική» στη Βουλή για τις υποκλοπές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το... ματς κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον...

ΕΥΠ: Παρακολουθούσε και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Θύματα των υποκλοπών (και) οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Από τον Νίκο ΣταυρουλάκιΤρεις στρατιωτικό-διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο διάστημα των τελευταίων 15...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί...

Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έκαναν νωρίτερα σήμερα το πρωί...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

«Χειροβομβίδα» από τον καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνο Πουλά: «Ο ιός ήταν προσπάθεια πειραματική και συνεργάζονταν και Έλληνες»

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας και πως οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις

NEWSROOM