Σύντομο ανέκδοτο η Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις!

Σε τοίχο σιωπής έχει πέσει η έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών. Οι κρίσιμοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν ποτέ

Must Read

Το πιο σύντομο ανέκδοτο στη μακρόχρονη κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου αποδεικνύεται η εξεταστική επιτροπή που υποτίθεται πως ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Εντός των επομένων ημερών ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων κλείνει, ύστερα από μόλις τρεις εβδομάδες συνεδριάσεων και επτά ημέρες καταθέσεων!

Επειτα από πολλαπλά συναπτά μίνι κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα της Ν.Δ., οι πλέον κρίσιμοι μάρτυρες δεν θα προσέλθουν στην Εξεταστική προκειμένου να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν, με αποτέλεσμα καμία από τις πλευρές της πολύκροτης υπόθεσης να μην έχει φωτιστεί. Μετά και τη νέα άρνηση της πλειοψηφίας για κλήση επιπλέον μαρτύρων την περασμένη Πέμπτη, οι καταθέσεις και συνεπακόλουθα οι εργασίες της Εξεταστικής ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να περνά τελικώς το κατώφλι της Εξεταστικής και να ζητεί εξηγήσεις από το σύστημα Μαξίμου για την απόπειρα παρακολούθησής του.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη άφηναν εδώ και ημέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στην Εξεταστική, καθώς, ανάμεσα στα άλλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ανακόλουθος νομιμοποιώντας τη διαδικασία παρωδία, την οποία ο ίδιος καταγγέλλει με πάθος. Εκείνοι -και ήταν πολλοί- που εισηγούνταν στον πρόεδρο του κόμματος να μην καταθέσει στην Εξεταστική επέμειναν μέχρι τέλους πως επικοινωνιακά δεν έχει πολλά να κερδίσει. Τελικώς επικράτησαν οι φωνές εκείνες που εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα προκειμένου να μην θαφτεί η υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη και η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Μετά την κατάθεσή του θα απομένει μόνο η γραπτή απάντηση της εκπροσώπου της εταιρίας Intellexa στα ερωτήματα που της έθεσαν οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής και βεβαίως η σύνταξη και η κατάθεση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων. Ενα είναι σίγουρο. Η Νέα Δημοκρατία θα αυτοαθωωθεί ακόμη μία φορά μέσα από το πόρισμά της, στο οποίο θα επιμένει πως όλα έγιναν καλώς και «θεσμικώς», και πως κανένα εις βάρος της στοιχείο δεν ευρέθη.

Οσο για την αντιπολίτευση, η καταγγελία της θεωρείται δεδομένη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αρκεί πλέον. Εξάλλου, εδώ και αρκετές ημέρες τα κόμματα μοιάζουν σαν απλώς να περιμένουν το αναπόφευκτο, το ήδη και εδώ και έναν μήνα προδιαγεγραμμένο τέλος της Εξεταστικής Επιτροπής δηλαδή, μη μπορώντας να πράξουν κάτι για να σταματήσουν τη Ν.Δ., η οποία διαθέτει την πλειοψηφία κι έτσι έχει το πάνω χέρι.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται, πάντως, τα πορίσματα των κομμάτων. Πώς θα καταφέρουν, άραγε, να συντάξουν τα κείμενά τους τα κόμματα, εφόσον η πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη; Ιδίως η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς δεν δύναται να επικαλεστεί αποσπάσματα καταθέσεων που η ίδια θεωρεί πως καλύπτονται από το απόλυτο απόρρητο…

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα πλείστα όσα «γαλάζια» προσκόμματα και παρά την εξαιρετικά βραχύβια διάρκειά της, η Εξεταστική Επιτροπή αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιμένει να αρνείται να δώσει εξηγήσεις για όσα αποκαλύφθηκαν. Πλέον κομβικός μάρτυρας αποδείχθηκε ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος μίλησε για όλα -και μάλιστα με αποδείξεις και ονόματα-, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς όλο το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οπως αποκάλυψε, η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης έγινε κατόπιν εντολής Κοντολέοντα στις 29 Ιουλίου, την ίδια ακριβώς ημέρα δηλαδή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στην ΑΔΑΕ και τρεις μόλις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Για να αποδείξει τα λεγόμενά του προσκόμισε στην Εξεταστική και τα πρακτικά του ελέγχου της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, τα οποία φανερώνουν αφενός ότι η καταστροφή του μηχανήματος έλαβε χώρα την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου και αφετέρου ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε να ελεγχθεί από την Αρχή. Πρόβαλε δηλαδή το απόρρητο ακόμη και έναντι της από το Σύνταγμα αρμόδιας να την ελέγξει ΑΔΑΕ! Οι αναφορές του Χρήστου Ράμμου «έχουμε πέσει σε τοίχο σιωπής» και «ο έλεγχος είναι ευνουχισμένος» είναι οι πλέον χαρακτηριστικές της μαραθώνιας κατάθεσής του.

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν ορισμένες εξηγήσεις για την εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία στην οποία προέβη όσον αφορά την εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, αναφερόμενος σε έγγραφο αίτημα της ΕΥΠ προς την εταιρία κινητής τηλεφωνίας για ταυτοποίηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, η εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως δεν το είχε υπογράψει, ενώ υπάρχει θεώρηση της υπογραφής από αστυνομικό αποσπασμένη στην υπηρεσία. Τι έχει συμβεί, άραγε;

Δεν γνωρίζει, δεν άκουσε, δεν ξέρει τίποτα

Μετά την κατάθεση του Χρήστου Ράμμου, που υπήρξε καταπέλτης, ακολούθησαν οι μαρτυρίες δύο προσώπων που δεν κατάφεραν να κάνουν τα μέλη της Εξεταστικής σοφότερα, είτε από σκοπιμότητα είτε λόγω άγνοιας. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΚΡΙΚΕΛ που έχει συνάψει συμβάσεις με την ΕΥΠ Σταμάτης Τρίμπαλης κατέθεσε λίγο πολύ πως δεν γνωρίζει, δεν είδε, δεν άκουσε για τις σχέσεις της εταιρίας με πρόσωπα και επιχειρηματίες-κλειδιά, διαψεύδοντας επί της ουσίας τα σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Κατέθεσε συγκεκριμένα πως δεν γνωρίζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πως δεν έχει σχέση με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, πως ουδέποτε συνεργάστηκε με την ΕΥΠ και πως δεν σχετίζεται με το Predator.

Οσο για την προσωρινή διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, ο έλεγχος της Αρχής στην ΕΥΠ δεν αφορούσε τελικώς παρά μόνο το αν έχει υπάρξει σύμβαση του Δημοσίου με την ΚΡΙΚΕΛ ή άλλη εταιρία που προμήθευσε το Predator.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This