Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν αφού έδωσε τις «ευλογίες» του για τα τουρκικά F-16

Μετά από τη συνάντηση με τον Ερντογάν, βλέπει τον Μητσοτάκη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Must Read

Αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Τουρκία και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ο Άντονι Μπλίνκεν, ήρθε στην Αθήνα να να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στις 19:30.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει αύριο Τρίτη 21 Φεβρουαρίου συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους.

Πλήρης στήριξη για τα τουρκικά F-16

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», επεσήμανε ο Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον (…) της Συμμαχίας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τουρκικού μπλόκου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου επεσήμαναν τις διαφωνίες τους, με τον Αμερικανό υπουργό να υπενθυμίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» και πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό».

«Θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει τα χέρια δεμένα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα «οι (αμερικανικές) κυρώσεις να αρθούν το συντομότερο δυνατό».

Συνάντηση με Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών

Ερντογάν και Μπλίνκεν συναντήθηκαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στη μεγάλη αίθουσα του αεροδρομίου Εσένμπογκα στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This