Όλα στο τραπέζι και όχι μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο Ερντογάν αντί να απολογηθεί, μας εγκάλεσε! - Το παρασκήνιο του ραντεβού

Must Read

Αυστηρά διμερή πολιτική διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης -και όχι μόνον για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός μέχρι να πάει στο Βίλνιους- συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε ότι στον πολιτικό διάλογο «θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα, το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Τούτο σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει περιορισμό ή δέσμευση για να θέσει στη διμερή πολιτική διαπραγμάτευση το σύνολο των διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας, με αιχμή του δόρατος το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του αν. Αιγαίου, το FIR Αθηνών, τα 10 ν.μ. εθνικού εναερίου χώρου, τα σχέδια πτήσης κ.λπ.

Και τούτο διότι, εκτός των άλλων, η Άγκυρα δεσμεύεται και από τις επίσημες καταγγελτικές επιστολές της για τα θέματα αυτά στον ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας, την οποία κατηγορεί ευθέως για ασύστολη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Δεν αναθεώρησε καμιά από τις κατηγορίες

Ο Τ. Ερντογάν, παρά το «θετικό κλίμα της συνάντησης» -το οποίο επαναλαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ περίπου σε… βαθμό υστερίας από χθες-, δεν αναθεώρησε ούτε κατά ένα φωνήεν τις εν ισχύ βαριές, επίσημες, διεθνείς κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι πέρσι τον Οκτώβριο στη Σύνοδο της Πράγας, όπου δεν συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος Ερντογάν διά ζώσης στο επίσημο δείπνο είχε κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι αυξάνει την ένταση στην περιοχή με προβοκατόρικες ενέργειες.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να διαπραγματευτούν και τα στρατιωτικά ΜΟΕ, που εκκρεμούν από τη δεκαετία του 2000 και έχουν «ανασχεθεί» μέχρι στιγμής από εισηγήσεις του ΓΕΑ.

Ο κ. Ερντογάν ακόμα θρασύτατα στη συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσε ότι τα τουρκικά F-16 δεν στοχεύουν και δεν χρησιμοποιούνται εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, αφήνοντας επιδεικτικά εκτός λογαριασμού τις συνεχείς παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες με UAVs και τώρα με την επανεμφάνιση των τουρκικών F-16, αφού η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα των βραχονησίδων, την οποία ελληνικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει διασφαλίσει ακόμα νομικά σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This