Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί της συνταγματικής αναθεώρησης επιφύλασσε τρεις διαφωνίες και δύο συγκλίσεις.
Η Ν.Δ. απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων έπειτα από λαϊκή πρωτοβουλία και την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, στο πρότυπο της Ισπανίας (να αποσύρει δηλαδή η Βουλή την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση μόνο αν με την ίδια απόφαση προτείνει προς διορισμό νέο πρωθυπουργό).
Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» από τους 53 στην αλλαγή ονόματος και μετασχηματισμό
Αναφορικά με τα δημοψηφίσματα ύστερα από πρόταση των πολιτών, η Ν.Δ. υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες μορφές «αμεσοδημοκρατικής εκπροσώπησης», ενώ αίσθηση προκάλεσε η νέα διαφοροποίηση του Χάρη Καστανίδη από την κεντρική γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς ο βουλευτής συμφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων μετά από λαϊκή πρωτοβουλία, εν αντιθέσει με την επίσημη θέση του κόμματός του.
Την ίδια ώρα, συμφωνία επετεύχθη σχετικά με τη δυνατότητα και της αντιπολίτευσης να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, αλλά και όσον αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, να εισάγονται δηλαδή προς συζήτηση στη Βουλή προτάσεις νόμου που προέρχονται από απλούς πολίτες.
Πρόκειται για πρόταση την οποία είχε διατυπώσει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέφερε το ΚΙΝ.ΑΛ., με τη Ν.Δ. να τείνει τελικώς ευήκοα ώτα.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι καταρχήν θετική να υιοθετήσει την εν λόγω πρόταση, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα θέσει όρους και περιορισμούς για την άσκηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του λαού.
«Δεν γίνεται, λόγου χάρη, να περιλαμβάνει ζητήματα εθνικής άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει ότι «προτάσεις νόμων μπορεί να υποβληθούν από 100.000 πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα».