Κυριακή 16/5/2021

Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει οικονομική «ανάσα» σε χρεωμένους Δήμους

Σε καθεστώς εξυγίανσης έχουν τεθεί τρεις δήμοι της χώρας που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Πρόκειται για τους Δήμους Σαλαμίνας, Αχαρνών και Γόρτυνας, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στον Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης των ΟΤΑ, που χρηματοδοτείται από παρακρατήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων και των Περιφερειών.

Ο εν λόγω λογαριασμός λειτουργεί ως ένα ταμείο αλληλεγγύης μεταξύ των ίδιων των δήμων της χώρας, οι οποίοι μέσω των ΚΑΠ παρακρατούν για τον σκοπό αυτόν ένα μικρό ποσοστό. Επί της ουσίας, οι προβληματικοί δήμοι ανατροφοδοτούνται μέσα από δικό τους ταμείο προκειμένου να μην πτωχεύσουν.

Δείτε επίσης: Προϋπολογισμός με 158 «ΝΑΙ»! Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και δέσμευση Μητσοτάκη για εισφορά αλληλεγγύης

Ο λογαριασμός χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση και, συγκεκριμένα, με ποσοστό 2% επί των ποσών που αποδίδονται στους δήμους και στις περιφέρειες, ποσοστό το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται συνολικά ή ανά βαθμό Αυτοδιοίκησης με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαθέσιμες πιστώσεις αυτή τη στιγμή στον λογαριασμό υπολογίζονται γύρω στα 35.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σαλαμίνας, με αφορμή και τις επικείμενες εκδηλώσεις που θα οργανωθούν για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την ιστορική ναυμαχία, απαλλάχθηκε από χρέος προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 2.400.000 ευρώ. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αρνούμενος πάντως να το χαρακτηρίσει «δώρο» από την πλευρά της Πολιτείας.

Πληροφορίες θέλουν το χρέος αυτό του Δήμου Σαλαμίνας προς την ΕΥΔΑΠ να συσσωρεύτηκε από το 2005, όταν έγιναν τα έργα αποχέτευσης στην περιοχή. Από τότε έπρεπε να εισπράττεται ένα τέλος από τους δημότες, όμως οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές δεν το έκαναν ποτέ, με αποτέλεσμα η οφειλή να γιγαντωθεί.

Το θέμα έγινε αφορμή να υποστεί ο υπουργός Εσωτερικών επίθεση από τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Αρη Πορτοσάλτε, ο οποίος εξέφρασε σε έντονο ύφος τη δική του θεώρηση για την άσκηση της πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς να γνωρίζει μάλιστα επαρκώς το θέμα. Ο κ. Θεοδωρικάκος τού απάντησε αναλόγως στη ραδιοφωνική επικοινωνία τους, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα των 40.000.000 ευρώ αποσκοπεί στο να μπορέσουν να λειτουργήσουν ορισμένοι δήμοι οι οποίοι είναι καταχρεωμένοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ