Προϋπολογισμός με 158 «ΝΑΙ»! Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και δέσμευση Μητσοτάκη για εισφορά αλληλεγγύης

Must Read

Ολοκληρώθηκε η 5ημερη συζήτηση για τον προυπολογισμό του 2020 και όπως ήταν αναμενόμενο υπερψηφίστηκε με  158 «ναι» και 139 «όχι» επί συνόλου 297 ψηφισάντων. Οι δαπάνες του υπ. Άμυνας πέρασαν με 250 «ναι» καθώς ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στραμμένο στην μεσαία τάξη  προχώρησε από το βήμα της Βουλής σε προαναγγελία ελαφρύνσεων και ευνοϊκών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8% και δεσμεύτηκε για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
«Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες» είπε χαρακτηριστικά.
 Η νέα μείωση αναμένεται  στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου.Ο πρωθυπουργός σημείωσε:
«Ο φετινός Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού» για να προσθέσει με νόημα:
«Εμείς ξέρουμε. Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν και οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από εκείνους… Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη».
Στο ίδιο ύφος απάντησε στη κριτική που δέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα: «Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από κάποια μεγάλη απώλεια. Εν προκειμένω ήταν η απώλεια της εξουσίας. Η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από το ύφος σας είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στο στάδιο της αποδοχής χωρίς να περάσετε από τα άλλα δύο στάδια».
Απαντώντας δε στον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για προϋπολογισμό απάτης,  «Κύριε Τσίπρα δεν είστε ανιχνευτής απάτης, Είστε παραγωγός απάτης» 
Στη συνέχεια  ανφερθηκε στο τρίπτυχο  που θα διέπει τη πολιτική  του «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω».
Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές».
«Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα.
«Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων»  για να προσθέσει
«Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι  να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική».

Νωρίτερα κατά αμφότερων των μεγάλων κομμάτων, έστρεψαν τα βέλη τους τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που καταψήφισαν τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άσκησαν όμως κριτική και στο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική παρακαταθήκη της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων, κατήγγειλε η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ανακοινώνοντας πως το κόμμα της καταθέτει δική του πρόταση νόμου, ζητώντας την νομοθετική κατοχύρωση μόνιμης 13ης σύνταξης για όλους. Αναφερόμενη δε στην ασφάλεια, μίλησε για ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, υποστηρίζοντας πως «η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας».

«Ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και είναι βαθιά αντιλαϊκός», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για φοροεπιδρομή που θα χτυπήσει πρώτα τους μισθωτούς, αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις. Επιτέθηκε, μάλιστα, στα δυο μεγάλα κόμματα, υποστηρίζοντας πως «το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί την επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους».

Εκ των πραγμάτων καταδικασμένο να αποτύχει, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις, σχολιάζοντας «μη μου κάνετε σήμερα τις μωρές παρθένες», υπενθυμίζοντας τα περιστατικά κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για το Σκοπιανό.

Όσο για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τα περί συνεκμετάλλευσης, είπε σε αυστηρό τόνο «το σπίτι σας δώστε το, όχι περιουσία Ελλήνων», προειδοποιώντας «μην διανοηθείτε να πάτε στη Χάγη απροετοίμαστοι».

Την ίδια ώρα, ότι ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας ακόμη μνημονιακής νύκτας, κατήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ισχυρίστηκε ότι δεν ευθύνεται η περίφημη δημιουργική ασάφεια για την καταστροφή της οικονομίας, αλλά το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «ανεύθυνα και απάνθρωπα» υπάκουγαν στις εντολές της τρόικας.

«Δεν θα παρουσιάζονται ως η λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνθηκολόγηση του ’15 πάσχει από ηττοπάθεια», σχολίασε μάλιστα.

Για προϋπολογισμό «απάτης», «ταξικής μονομέρειας» και «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ομνύοντας στη μεσαία τάξη, την οποία βέβαια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ισοπέδωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως η Ν.Δ. αντί να ελαφρύνει, επιβαρύνει τα μεσαία στρώματα, μέσω -μεταξύ άλλων- της αύξησης στην τιμή του ρεύματος, της καρατόμησης του κοινωνικού μερίσματος, της κατάργηση της 13ης σύνταξης και των νέων ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς.

«Η στρατηγική σας είναι πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς» είπε, κατηγορώντας την κυβερνώσα παράταξη ότι δίνει προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων, μειώνει τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες, ενώ δεν ανοίγει καμία συζήτηση για τα πλεονάσματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This