Τετάρτη 23/6/2021

Τάσος Ισαάκ (δολοφονήθηκε 11/8/1996), Σολωμός Σολωμού (δολοφονήθηκε 14/8/1996): Έτσι εννοεί τον «διάλογο» και τη «συνεννόηση» η Τουρκία (video)

Τέτοιες μέρες που ξανάρχονται στη μνήμη οι εικόνες του Αυγούστου του 1996 στην Κύπρο (αλλά και οι σημερινές, με την εισβολή των τουρκικών ερευνητικών σε ελληνική και κυπριακή κυριαρχία), είναι προσβολή να ξεχνάμε και να μιλάμε για συνεννόηση και διάλογο με την Τουρκία, όσο αυτή εξακολουθεί τις προκλητικές ενέργειες.

11 Αυγούστου 1996:

Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονείται βάναυσα από Τούρκους «Γκρίζους Λύκους» στη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου. Οι εικόνες του κορμιού του στο έδαφος να δέχεται επανειλημμένα χτυπήματα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου αυτός εξέπνευσε, είναι απλά ανατριχιαστικές.

14 Αυγούστου 1996

Ο Σολωμός Σολωμού την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ πήγε με ομάδα διαδηλωτών να καταθέσει στεφάνι και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Iσαάκ. Όταν εμφανίστηκε ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν οι εντάσεις, ο Σολωμού πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε να ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ο Kενάν Aκίν μαζί με ελεύθερους σκοπευτές σημαδεύουν και πυροβολούν. Τον χτυπούν στο λαιμό και ο λεβέντης Κύπριος πέφτει νεκρός στο έδαφος.

Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες των Σολωμού και Ισαάκ, για την παραβίαση του 2ου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση και σύλληψη των ενόχων

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ