Για αυτά τα παιδιά στην Υεμένη δεν θα τραγουδήσει κανείς…

Must Read

Ακόμα και στους πολέμους υπάρχουν… διαβαθμίσεις! Άλλοι είναι… ελκυστικοί για τους διάφορους φιλάνθρωπους του πλανήτη κι άλλοι μένουν… καταδικασμένοι στη σιωπή.

Για τα παιδιά που βλέπετε στις φωτογραφίες να παίζουν βόλεϊ στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάτα ο πόλεμος είναι η ίδια τους η ζωή. Από το 2015 τον ζουν καθημερινά, μεγάλωσαν μέδσα σε αυτόν και μια ακόμα εκεχειρία – που κανείς δεν ξέρει εάν τηρηθεί – τους έδωσε τη δυνατότητα να βγουν στο δρόμο και να παίξουν.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μοίρασαν τις φωτογραφίες αυτές στους συνδρομητές τους με αφορμή την 6η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού η οποία έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ. Είναι μια επέτειος που μας αφορά αφού τις 6 Απριλίου είχαμε στην Αθήνα την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Μόνο το ελληνικό ημερολόγιο έγραφε 25 Μαρτίου. Δεν είχε εκσυγχρονιστεί, τότε, ούτε ημερολογιακά η χώρα.

Δυστυχώς μας αφορά, όχι μόνο η επέτειος, αλλά και η σύγκρουση στην Υεμένη. Η Ελλάδα έχει πάρει σαφή θέση σε αυτόν όπως έγινε και με την Ουκρανία. Μόνο που αυτή τη φορά πήρε το μέρος των εισβολέων Σαουδαράβων στους οποίους πούλησε και τους πυραύλους Patriot που είχε για την άμυνά της. Οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει ένα… χαλαρό εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη χώρα εξ αιτίας της εισβολής της στην Υεμένη και δεν μπορούσε η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη να αποκτήσει σύγχρονα οπλικά συστήματα. Τη διευκολύναμε εμείς…

Τώρα πως γίνεται στη μια περίπτωση να είσαι με τον εισβολέα και στην άλλη να ανοίγεις το «μουσικό κουτί» για την Ουκρανία είναι μια άλλη ιστορία.

Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα της Αραβικής χερσονήσου. Βρίσκεται σφηνωμένη στο πέλμα της Σαουδικής Αραβίας. Κι ενώ σ’ όλη την περιοχή όπου σκάψεις αντί για νερό βρίσκεις πετρέλαιο στη χώρα αυτή δεν βρέθηκε. Υπάρχουν όμως ελπίδες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και οι ισχυροί πετρελαϊκοί παίκτες της περιοχής παίρνουν θέσει;ς. Μιλάμε για το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Το 2015 οι αντάρτες Χούθι ανέτρεψαν τον πρόεδρο της χώρας που ήταν μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές! Άρχισε εμφύλιος πόλεμος και η Σαουδική Αραβία βρήκε την ευκαιρία να εισβάλλει στη χώρα. Τους Χούθι στηρίζει το Ιράν. Τώρα αν αντί για Ιράν βάλετε τη λέξη ΗΠΑ κι αντί για Σαουδική Αραβία τη λέξη Ρωσία έχετε μια πρώτη εικόνα των γεγονότων.

Τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ προκαλούν σοκ και δέος.

Το 2019 το 85% των κατοίκων της χώρας είχαν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Το 2020 μόνο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία την ξεπερνούσε στον δείκτη πείνας. Δηλαδή στον κατάλογο των χωρών που ο πληθυσμός τους δεν έχει να φάει. Κυριολεκτικά.

Το 2021 ένα παιδί μολύνονταν κάθε λεπτό από ελονοσία μέχρι… χολέρα στις 20 από τις 22 επαρχίες της χώρας. Για τον covid-19 καλύτερα να μη γίνεται λόγος…

Κι επιστρέφουμε στην αρχή. Η διεθνής κοινότητα δεν προλαβαίνει να τραγουδήσει για την Υεμένη. Οι Άραβες ολιγάρχες θα συνεχίσουν να υπογράφουν συμφωνίες με τη Δύση για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου αναπληρώνοντας τα κενά που έχουν αφήσει οι κυρώσεις στη Ρωσική αγορά, ενώ το Κατάρ που διοργανώνει το Μουντιάλ είδε με μιας να αποσύρονται από τη Δύση όλες οι επιφυλάξεις για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι συνθήκες ασφαλείας στην κατασκευή των έργων από χιλιάδες μετανάστες. Οι διαμαρτυρίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην κατασκευή τους με μας σταμάτησαν…

Τα παιδιά στις φωτογραφίες που παίζουν βόλεϊ, ίσως αύριο, ακόμα και σήμερα, να μη ζουν. Όμως, ποιος νοιάζεται…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This